2009-04-16 16:40:31• hírek • Venczel Katalin/MTI

A kínaiak a nyerők a diplomapiacon is

Több francia egyetem is érintett lehet abban az ügyben, amelyben a gyanú szerint több száz kínai diák csúszópénzért jutott hamis diplomához - közölte csütörtökön Jacques Dallest marseille-i ügyész.

Az ügyet megszellőztető Le Monde című napilap szerint egy tanár feljelentése nyomán március végén a touloni egyetemen egyszerre indult rendőrségi nyomozás és minisztériumi vizsgálat passzív és aktív korrupció, valamint csalás gyanújával. Ennek tényét az oktatási minisztérium és az ügyészség is megerősítette.  

A csalás 2005-ben kezdődött, amikor az állam- és vállalatigazgatási szakon egy bukásra ítélt kínai diáknak sikerült korrumpálnia az egyetem adminisztratív ügyekkel foglalkozó munkatársát és megvásárolnia diplomáját. A fiatalember ezek után más, hasonló helyzetbe került kínai diáktársainak is segíteni próbált, és egyre bővülő, szabályos diplomakereskedelmi hálózatot épített ki. Négy év alatt háromszáz kínai diák jutott csúszópénzért diplomához Toulonban.

Egy diploma átlagosan 2700 euróba került, de az ár néha változott. A nyomozás során a kar dékánja elismerte, hogy az idei tanév elején egy kínai diák 100 ezer eurót ajánlott fel hatvan diplomáért. Az is árulkodó jel volt, hogy 2008-ban a vállalatigazgatási master-képzésre beiratkozott valamennyi kínai diák megszerezte diplomáját, míg a többi állampolgárságú diák körében 60-70 százalék tudta csak teljesíteni a vizsgakövetelményeket, beleértve a franciákat is.

Laroussi Oueslati, az egyetem rektora a közelmúltban több sajtóorgánumban elmondta: a náluk tanuló több, mint hatszáz kínai diák egy része alig vagy egyáltalán nem beszél franciául. A Le Monde szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy az érintett diákok csak azért vásároltak francia diplomát, hogy később azzal próbáljanak munkát találni Kínában.

Az ügyész elismerte, hogy további négy-öt francia egyetemen is folyhatott hasonló jellegű üzérkedés, de nem mondta meg, hol pontosan. A Le Monde Pau-t, La Rochelle-t, Poitiers-t és a párizsi régiót nevezte meg.

Az ügy szálai Kínáig érhetnek, ugyanis a kínai diákoknak a franciaországi vízum megszerzése előtt nyelvvizsgát kell tenniük hazájukban. A touloni egyetem vezetősége szerint a franciául nem tudó diákok viszont a nyelvvizsgát igazoló bizonyítványokkal érkeztek Franciaországba. Az ennek hitelesítését végző francia intézmény már januárban figyelmeztette a francia egyetemeket, hogy problémák merültek fel a kínai városokban kiadott bizonyítványokkal.

Az oktatási minisztérium hivatalos adatai szerint Franciaországban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a kínai diákok száma: míg tíz évvel ezelőtt még csak kétezren, 2007-ben már 22 ezren voltak. Ezzel Marokkó után és Algéria előtt Kína a második legjelentősebb nemzetté vált a franciaországi külföldi diákok szempontjából.

voltak, akik hamis diplomával fejezték be az egyetemet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: