2011-03-10 09:31:02• hírek • Trebitsch Péter/MTI

Luxustemetés Kínában

A kínai közvélemény körében felháborodást váltott ki a kelet-kínai Csöcsiang (Zheijang) kisvárosában rendezett hatmillió jüanos - kötel 1,4 millió lejes -  luxustemetés; az iskola igazgatóhelyettesét, aki engedélyezte, hogy a szertartáshoz az intézmény területét is igénybe vegyék, leváltották, az elhunyt fia bocsánatot kért.

A temetést még múlt hét pénteken tartották, s a híradásokból tudni lehet, hogy a pénzt az utolsó útjára kísért 82 éves korában meghalt asszony hat gyermeke adta össze, egyenlő arányban. Az öt férfi és egy nő üzleti vállalkozásai ingatlanberuházásokban, a szállodaiparban és más iparágakban érintettek.

Kiderült az is, hogy a Venling (Wenling) város középiskolájának szabad terén közel tízezres tömeg jelenlétében megrendezett búcsúztató minden egyes résztvevője két pakli drága cigarettát és készpénzt kapott ajándékba. A helyszínen százfős zenekar játszott, a történéseket hatalmas LED-es kivetítőkön követhette a tömeg, nyolc ágyú adott le a 16 díszlövést és az iskola területén kilenc hatalmas Lincoln limuzin parkolt fehér virágokkal beborítva.
Az eseményről szóló híradások alapján bebizonyosodott, hogy a diákoknak pénteken elmaradt a testnevelés órájuk, s a benti foglalkozásokat ugyancsak zavarta a hangos búcsúztató. A környék közlekedésében fennakadások keletkeztek, csak rendőri segítséggel tudták a helyzetet normalizálni.

Az ügyben kénytelen volt megszólalni a tartományi vezetés is, amelynek temetkezési rendelkezései nem engedik meg a temetési szertartást - temetőn kívüli - nyilvános helyeken, így iskolákban sem.

A városi kormányzat oktatási osztályának vezetője azt mondta, nem tudott arról, hogy az iskola lesz az esemény helyszíne. Hozzátette, hogy az oktatási intézmény területének bérbeadásához engedélyt kell kérni a városi hatóságoktól. Azt is elmondta, hogy az iskola igazgatóhelyettesét felfüggesztették az állásából, s az ügyben vizsgálatot rendeltek el.
Az interneten a különböző fórumokban a témához hozzászólók felháborodásuknak adnak hangot, s például felvetik, hogy miért nem jótékonysági célra fordították a pénzt a hozzátartozók. Mások úgy vélik, a gyászoló leszármazottak az alkalmat kihasználva gazdagságukat fitogtatták. Egy nekik szóló mikroblog üzenetben valaki azt írta: "Kizárólag ti vagytok azok, akik ezt élvezték".

Lin Ta-jü (Lin Dayu) az elhunyt fia, aki egy gépkocsi és szállodai vállalakozás elnöke, szerdán a helyi sajtónak adott interjújában bocsánatot kért a történtekért. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy ekkora "felfordulást" okoznak. "Apám korán meghalt, anyánknak nem volt könnyű bennünket felnevelni, csupán egy szép búcsút szerettem volna a számára" - magyarázta.


Luxustemetés kínai módra
Luxustemetés kínai módra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: