2018-04-16 06:08:51• hírek • MTI

A kihalás szélére sodródott a legősibb teknősfaj

Az ausztráliai Mary-folyóban élő „punkteknős”, mely becenevét a páncélján taréjszerűen növő zöld algák miatt kapta, felkerült a leginkább veszélyeztetett fajok listájára.

A Londoni Állattani Társaság evolúciós jelentőségű és globálisan veszélyeztetett fajokról összeállított listájának huszonkilencedik helyére került a héten a különleges ausztrál hüllőfaj, hogy ezzel fokozottabb védelmére hívják fel a figyelmet.
 

Marilyn Connell, az ausztrál Charles Darwin Egyetem kutatója elmondta, hogy mintegy 50 millió évet kell visszamenni az időben, hogy a „punkteknős” közeli rokonait megtaláljuk. Nagy hiba lenne a szakértő szerint ha hagynánk kihalni ezt a fajt, amelynek egyedei a dinoszauruszok korában is éltek már.
 

A Londoni Állattani Társaságnak nincsenek pontos adatai a Mary-folyóban élő teknős populációjáról. A teknős régebben népszerű házi kedvenc volt. Az akadémiai kutatást 1974-ben az akadályozta meg, hogy a kereskedők nem voltak hajlandók elárulni a különleges külsejű teknős lelőhelyét, miután Ausztrália megtiltotta, hogy otthon háziállatként tartsák.
 

Csaknem húsz évvel később John Cann, egy Sydney-ben lakó teknősrajongó újra felfedezte a teknőst a queenslandi Mary-folyóban. Ekkor állapították meg, hogy önálló fajt képvisel. Élőhelye nem áll védelem alatt, az új halfajok folyóba telepítése pedig veszélyezteti a teknős utódait.
 

A környezetvédő Cann kihangsúlyozta, hogy tragikus az, hogy sok millió éven át fennmaradtak ezek a teknősök, a létüket pedig napjainkban a helyi ragadozók mellett a sertések és a rókák, valamint az emberek egyaránt veszélyeztetik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: