2012-05-30 16:07:03• hírek • Póti Orsolya

A kézműves mesterségek fejlesztését szorgalmazzák

Május 30-án sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a projektet, melynek célja a humán erőforrások fejlesztése a Szatmár megyei településekben a kézműves mesterségek és a turizmus ágazatában.

A Szatmár Megyei Kisiparosok Kamarája sajtótájékoztató keretében mutatta be legújabb fejlesztési projektjének célkitűzéseit május 30-án, szerda délután a szatmárnémeti Svábházban. Az Európai Szociális Alap által társ-finanszírozott projekt, a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program 2007-2013 keretében és a Kisiparosok Kamarája, a Project Consulting AGE Kft. és Turc önkormányzat partnerségében zajlik.

Az érdeklődőket Hölczli József, a Kisiparosok Kamarájának elnöke köszöntötte, majd Iuliana Klebleev projektmenedzsernek adta át a szót, aki részletesen ismertette a fejlesztési terv elemeit.

„A humán erőforrások fejlesztése a Szatmár megyei településekben a kézműves mesterségek és a turizmus ágazatban" elnevezésű projekt a kézműves mesterség fejlesztésének támogatását szorgalmazza a fenntarthatóság, a foglalkoztatás és vidékmegtartó jellege miatt. A projekt március 1-től indult, időtartama pedig 18 hónap.

Kitűzött céljai között szerepel a munkaerő versenyképességének javítása a munkaerő-piaci igény megfelelő képzettség biztosításával, a foglalkoztatási szint emelése, a munkanélküliség csökkentése, a vállalkozói szellem növelése, a foglalkoztatás javítása a kézműves ágazatban, illetve más nem-mezőgazdasági ágazatban, valamint a vidéki életminőség javítása.

Iuliana Klebleev

A projekt célcsoportja az alacsonyabb iskolai végzettséggel (általános iskola, középiskola, szakiskola) rendelkező, szakképesítéssel rendelkező, vagy nem rendelkező Szatmár megye falvaiban élő emberek, elsősorban nők és a fiatalok.

„A programban részt fog venni nyolcvan jelenleg munkahely keresésben lévő személy, nyolcvan 16-24 év közötti munkanélküli, és negyven önellátó gazdálkodásban élő. Nekik különféle szakmai képzéseket szervezünk, azért, hogy számukra sikeresebb visszatérést biztosítsunk a munkaerőpiacra" - magyarázta Klebleev.

A projekt fő tevékenységei között szerepe egy népszerűsítő kampány megrendezése, két a kézműves mesterségek és a turizmus ágazatára vonatkozó szakmai útmutató szerkesztése, kisebb vállalkozás és online tanácsadás kialakítása négy szakaszban, stratégiák kidolgozása, szakmai képzéssorozat megszervezése 140 résztvevő számára, valamint egy állásbörze szervezése a projekt második szakaszában.

„A résztvevők különféle szakmai továbbképzésekben vehetnek részt. Lehetőség nyílik szakács, pincér, kéményseprő, villanyszerelő, asztalos, kőműves, szerelő szakmák elsajátítására" - tudtuk meg a projektmenedzsertől.

„A humán erőforrások fejlesztése a Szatmár megyei településekben a kézműves mesterségek és a turizmus ágazatban" elnevezésű projekt összértéke 1.807.125 lej.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: