2019-05-07 06:56:02• hírek • Bede Emőke

A kézhigiéné fontosságára hívja fel pénteken a figyelmet a szatmári kórház

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház ,csatlakozva a Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított kampányhoz, e hét péntekjén 10 és 12 óra között figyelemfelhívó eseményt szervez, melynek célja, hogy tudatosítsa, milyen kiemelt fontossága van a gyakori kézmosásnak egy egészségügyi intézményben.

A WHO becslése szerint a megfelelő kézhigiéné évente kb. 5-8 millió életet ment meg, épp ezért az rendszeresen igyekeznek felhívni a figyelmet mindazon módszerekre, melyekkel meggátolható a kórházi fertőzések kialakulása. Az egészségügyi személyzet tagjai olykor-olykor hajlamosak elmulasztani egy-egy kézmosást, a látogatóknak pedig talán eszébe sem jut, hogy mennyire fontos a kézhigiéné.


Legyen szó egészségügyi személyzetről vagy civilekről, bárki továbbszállíthatja a fertőzéseket egyik páciensről a másikra. Ennek okán pedig a kezelt személyeknél olyan komoly betegségek is jelentkezhetnek (akár a kórház elhagyását követően is), melyek a beutalás pillanatában még nem veszélyeztették az életüket. Európa fejlett országaiban a betegek hét százalékát érintik az ilyen kórházi fertőzések, a gyengén vagy közepesen fejlett országokban azonban ez az arány már a 15 százalékot is elérheti.


A kézhigiénés világnap alkalmából írt cikkünkben ezzel kapcsolatban kifejtettük, hogy 2017-ben az országban több mint 19 ezer kórházi fertőzéses esetet regisztráltak. A legtöbb, az egészségügyi személyzet által továbbadott betegségről szóló jelentés Bukarestből érkezett, szám szerint 5 246, de a realitáshoz hozzátartozik az is, hogy a legtöbb kórház épp itt, a román fővárosban található. A büszkeségre okot egyáltalán nem adó második helyre Iasi megye futott be, ahonnan 2 469 esetet jelentettek, majd a harmadik helyre Kolozs került nem kevesebb mint 1 720 esettel. A toplistára még bekerült Temes (1.525), Szeben (655), Galati (547), Dambovita (439), Suceava (429) Brassó (406) és Maros megye (401) is.


Szatmár megyében 2017-ben 307 kórházi fertőzéses esetet regisztráltak megyénkben. Ebből 17 a pediátriai osztályon, 1 a szülészeten, 2 a nőgyógyászaton, 67 a sebészeten, 53 az intenzív terápiás osztályon történt, 11 alkalommal pedig dialízis során alakult ki infekció. A fertőzés a legtöbb páciensnek emésztési zavarokat okozott, de volt olyan is, aki légzési vagy vizelési nehézséget vagy bőrproblémákat tapasztalt. Ezen betegségek nagy része elkerülhető lett volna, ha az egészségügyi személyzet kiemelt figyelemmel gondoskodik a higiéniáról, s ennek egyik kulcsmomentumaként rendszeresen kezet mos. De az is nagyon fontos, hogy a látogatók se feledkezzenek meg ezen kötelességükről. 


Utóbbiaknak tanácsos úgy a látogatás előtt, mint utána kezet mosni, illetve nem árt, ha tartanak maguknál egy gél vagy spray állagú kézfertőtlenítőt is. Ezekkel a szinte már minden kisboltban megvásárolható szerekkel ugyanis könnyen megoldható a fertőtlenítés akkor is, ha a konkrét kézmosás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető. Nem érdemes elmulasztani ezt az apróságnak tűnő, de annál fontosabb lépést, hiszen a hanyagság valakinek akár az életébe is kerülhet. Moss tehát kezet és ments életet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: