2019-08-29 14:23:13• hírek • Nagy Timea

A kezdődő tanév megoldásra váró ügyeiről tanácskoztak

A Szatmár megyei tanintézmények igazgatóival találkozott a Megyei Tanács, a Prefektusi Hivatal és a Tanfelügyelőség.

Elsőként Pataki Csaba tanácselnök szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntőjében kifejtette, hogy Szatmár Megye Tanácsa mindig is együttműködő partner volt és a jövőben lesz is, hiszen az oktatás az egyik legfontosabb ügy, mivel a mai gyermekek jelentik a jövőt.

 

A Prefektusi Hivatal részéről Ramona Antonescu osztotta meg a tudnivalókat a pedagógusokkal. Az intézmény felmérései, ellenőrzései és a beérkező dokumentációk alapján a következő nagyobb problémákra világított rá: elsődleges hiányosság a tűzvédelmi előírásoknak való megfeleltetés és a szükséges dokumentáció megléte, kiállítva a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőgyelőség (ISU) által.

 

Sok olyan oktatási intézmény van a megyében, mely több épületben működik. Ezek közül nem elég egyet, hanem mindegyiket meg kell feleltetni az előírásoknak és meg kell szerezni, valamint meg kell őrizni a dokumentációt az ISU igazolásátval együtt.

 

Ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy személyesen ellenőrzik a tanév során az intézmények higiéniai állapotát, úgy mint az udvari toalettek felszámolását és mellékhelyiségek kialakítását vagy meglévők felújítását illetően. A gyermekek és a pedagógusok biztonsága is figyelmet érdemlő aspektusa a mindennapi zavartalan működésnek, ezért a hivatal munkatársai a rendőrséggel vagy a csendőrséggel karöltve látogatásokat tesznek megyeszerte és megvizsgálják a helyzetet. 

 

Ezt követően Calin Durla főtanfelügyelő vette át a szót. Több pontban foglalta össze azokat a kéréseket és javaslatokat, melyek előremozdíthatják a Szatmár megyei oktatás színvonalát.

 

Mondanivalóját megnyugtatással kezdte, miszerint nincs nagy baj. Ezután összefoglalta, milyen téren és hogyan javíthatnának munkájukon az intézményvezetők és a pedagógusok. Elsőként a gyermekek és a pedagógusok biztonságát emelte ki, majd áttért az iskolaelhagyások magas arányára. Harmadik a sorban az országos vizsgákon való teljesítmény színvonalának növelése volt. Szó esett még arról, mennyire fontos a tanár-szülő és tanár-diák kommunikáció a tanulmányi előmenetel során, illetve a tehetségnek és képességnek megfelelő reális elvárások és jövőkép kialakítása. Szorgalmazta az intézményekközi kapcsolatfelvételt és kommunikációt is, főként a vidéki iskolák és a polgármesteri hivatalok között, ezzel kapcsolatban pedig megemlítette, érdemes lenne megvizsgálni, vajon mindegyik épületet kihasználja-e az iskola. Amennyiben ezek számát le tudják csökkenteni, két hasznos dolgot tettek: csökkentették a fenntartási költségüket és az önkormányzatnak is kedveztek, mert másra hasznosíthatja az ingatlant.

 

A beiskolázási tervvel kapcsolatban Durla is említette, hogy a tanfelügyelőség munkatársai, akár előzetes bejelentés nélkül is kimehetnek ellenőrzésre, és ezzel élni is fognak. Szeretnék kideríteni, hogy a felügyelőségnek jelentett beiskolázási számok valósak-e, és nem csak a kilencedik osztályt érintően. Sajnos, előfordul megyeszerte pár településen, hogy a naplóba beírt gyermekek száma és az iskolába valósággal járók száma nem azonos. Annak érdekében, hogy az ellenőrzések során mindent rendben találjanak, a főtanfelügyelő megkérte az igazgatókat, nézzék át a számokat és tegyék rendbe a dokumentációt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: