2014-11-13 15:25:25• hírek • Fizetett politikai hirdetés

A két ház pénteki összehívását sürgeti az ACL

A képviselőház és a szenátus összehívását követeli péntek délre a Keresztény-Liberális Szövetség. Ezt a többi megyei szervezettel párhuzamosan csütörtök délután jelentette be Szatmárnémetiben Romeo Nicoara szatmári társelnök és Victor Cernea ügyvéd, a megyei ifjúsági szervezet alelnöke.

„Követeljük, hogy péntek délre hívják össze a két házat és a közös ülésen szavazzunk az amnesztiát és kegyelmezést szabályozó törvényről! Klaus Iohannis a szerdai tévévitában elmondta, nem támogatja a törvényt. Ezzel is bizonyítja, hogy igazat beszélt és komolyan gondolta. A PSD-nek azonban nem érdeke, hogy eltörölje a törvényt, mert égető szüksége van arra, hogy a börtönben ülő helyi kiskirályai, alvilági bárói szabadlábra kerüljenek", fogalmazott Nicoara.

A képviselő elmondta, ha délre összehívják a két házat, előtte van idő összeülnie a jogi bizottságnak. Mivel a törvény mindössze kilenc paragrafusból áll, szerinte egy óra leforgása alatt hatályon kívül lehetne helyezni. Amennyiben a PSD is azt szeretné...

Az amnesztiát és kegyelmezést szabályozó törvényt 2013 februárjában terjesztette elő Madalin Voicu PSD-és és Nicolae Paun, a roma közösség parlamenti képviselője. Hivatalos indoklásuk szerint a törvényt a román börtönök közel 40%-os túlterheltsége indokolná. Amnesztiát kapnának az olyan rabok, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra és kegyelmet, akik nem különösen súlyos bűncselekményt követtek el.

A törvény szerint például amnesztiát kapna minden, négy évnél kevesebb szabadságvesztésre ítélt, illetve 50%-kal csökkentenék a büntetését annak, aki már betöltötte a 60. életévét. Ily módon szabadlábra kerülhetne többek között a zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy évre elítélt Adrian Nastase vagy alaposan lecsökkenne a pénzmosásért 10 évre elítélt Dan Voiculescu büntetése is... Becslések szerint közel 15.000 személy szabadulhatna ki a fegyházakból a törvény által.

A sajtótájékoztatón Nicoara bejelentette továbbá, hogy az ACL országos szervezete pénteken büntetőjogi feljelentést tesz az elnökválasztás első körében elkövetett törvénysértések miatt. Ez elsősorban a pótlistás szavazatokra vonatkozik, mert több alkalommal is bebizonyosodott, hogy egyesek több körzetben többször is szavaztak.


Fizetett politikai hírdetés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: