2010-06-25 11:49:46• hírek • MTI/Reuters

A kés hegyén táncol Spanyolország

Torrestől gólokat várnak a spanyolok
Torrestől gólokat várnak a spanyolok

Csodára van szüksége a továbbjutáshoz a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság G csoportjában szereplő Elefántcsontpartnak pénteken a Koreai NDK ellen, a portugálok pedig már egy döntetlennel is a legjobb 16 közé kerülhetnek.

A nyugat-afrikai együttesnek meglehetősen nagy különbséggel kell győznie, s közben reménykednie abban, hogy a már biztos nyolcaddöntős brazilok megverik Portugáliát. Az Elefántok akkor lehetnek ott a folytatásban, ha ők maguk és a dél-amerikaiak együttesen legalább kilenc góllal nyernek.

"Ha nem esünk ki, az a futballtörténelem egyik legnagyobb csodája lesz" - mondta Arthur Boka, az afrikaiak védője. "Csak Isten tudja, hogy képesek vagyunk-e erre, de ha Portugália hét gólt tudott lőni, akkor mi miért ne tudnánk?"
Boka hozzátette, számukra a leglényegesebb, hogy emelt fővel búcsúzzanak a tornától függetlenül attól, erre mikor kerül sor.

Kim Jong Hun, az észak-koreaiak szövetségi kapitánya minden bizonnyal megerősíti az alakulat védelmét, már csak azért is, mert az utolsó körben az egyik legerősebb fizikumú gárda ellen lép pályára csapata. Az ázsiaiak - akik már biztosan kiestek - tét nélkül vívják az összecsapást, ugyanakkor nagy riválisuk, a dél-koreaiak továbbjutását követően valószínűleg nem szeretnének pont nélkül távozni Dél-Afrikából.

A portugáloknak már egy döntetlen is elég lehet a legjobb 16 közé kerüléshez, de egy győzelemmel csoportelsőként zárnának. A végső helyezéseknek komoly jelentősége lehet, ugyanis amennyiben a H csoportban szereplő Európa-bajnok spanyolok továbbjutnak, akkor az egyik gárda éppen a torna favoritjának tartott ibériaiakkal találkozik a nyolcaddöntőben. A számolgatással kapcsolatban azonban Lúcio, a brazilok védője egyáltalán nem foglalkozik, véleménye szerint nem válogatnak az ellenfelek között, ami nehéz is lenne, mert délután rendezik a saját mérkőzéseiket, míg a spanyolok csak este küzdenek meg a továbbjutásért.

"Nálunk a nemzeti tizenegyben szereplő futballistáknak kötelessége minden találkozón nyerni" - fogalmazott a Bajnokok Ligája-győztes olasz Internazionale légiósa. "A nép és az ország becsületéért játszunk, függetlenül attól, hogy éppen melyik csapat az aktuális ellenfelünk."

A dél-amerikaiaknál nem léphet pályára pénteken az Elefántcsontpart ellen kiállított Kaká, valamint a megsérült Elano.
A portugálok a két gárda legutóbbi, 2008-as barátságos találkozóján 6-2-es vereséget szenvedtek, amelyért most visszavághatnának, bár a középpályás Tiago szerint nem gondolnak a revánsra.

"Két évvel ezelőtt nagyon megvertek minket, most itt a lehetőség, hogy legyőzzük őket" - mondta az észak-koreaiak ellen duplázó futballista. "Ugyanakkor nem a visszavágás a lényeg, két nagyszerű együttes találkozik a vb-n, s mindkettő nyerni szeretne."

A két gárda eddig 18 alkalommal csapott össze, ebből 12-szer a brazilok győztek, egyetlen világbajnokságon vívott összecsapásukat azonban a portugálok nyerték 3-1-re az 1966-os angliai torna csoportkörében.


 

Boka bízik a csodában, de legalább nyerni szeretne

Boka bízik a csodában, de legalább nyerni szeretne


Amíg van olyan négyes, amelyből akár három ponttal is nyolcaddöntőbe lehet jutni a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, addig a H csoportban akár az is előfordulhat, hogy a hat pont is kevés lesz a túléléshez.

Ez akkor következhet be, ha pénteken az Európa-bajnok spanyolok legyőzik az eddig hibátlan chileieket, míg Svájc felülmúlja a nullapontos Hondurast. A legkedvezőbb helyzetben a dél-amerikai gárda van, számára ugyanis a döntetlen is megfelelő eredmény a 16 közé jutáshoz. A spanyoloknak sincs okuk az aggodalomra, mivel sorsuk saját kezükben van, sikerükkel biztosan jobb gólkülönbségük lesz Chilénél, így a győzelmük mindenképpen nyolcaddöntős szereplést érne.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk. Magabiztosak vagyunk, mert semmi más dolgunk nincs, mint nyerni. Minden, ami eddig történt, az most már lényegtelen" - mondta Andrés Iniesta, a spanyolok játékosa.

A dél-amerikai gárdának komoly problémát okozhat, hogy két kulcsjátékosa is eltiltott: a középpályás Carlos Carmona és a játékmester Matias Fernandez egyaránt két sárga lapja miatt nem játszhat. Előbbit vélhetően Rodrigo Millar, utóbbit Jorge Valdivia helyettesíti majd. Ennek ellenére a chilei futballisták azt ígérik, hogy nem döntetlenre fognak játszani.

"Sosem változtatjuk meg a játékstílusunkat. Ugyanúgy futballozunk a barátságos meccseken, az edzéseken, mint a világbajnoki találkozókon. Az edzőnk soha nem mondta, hogy védjük a döntetlent, mert az soha nem működik" - mondta Waldo Ponce, az együttes védője.

A másik találkozón elsősorban Svájcnak van veszíteni valója. Az európai alakulat akkor juthat tovább, ha több pontot szerez pénteken Spanyolországnál, vagy saját maguk és a spanyolok sikere együttesen legalább háromgólos lesz. Ez azt jelenti, hogy kétgólos győzelmük esetén mindenképpen 16 közé jutnak. Matematikailag Honduras is továbbléphet, ehhez azonban nekik és a chileieknek együttesen legalább öt góllal kellene nyerniük. Inkább az lehet a közép-amerikai gárda reális célja, hogy elkerülje az Algériához hasonló, azaz szerzett gól nélküli búcsút, esetleg megszerezze első pontját a vb-k történetében, ugyanis 1982-es részvételekor három vereséggel esett ki.



Hitzfeld gólokat akar Honduras ellen

Hitzfeld gólokat akar Honduras ellen


 

"Tudjuk, hogy két góllal kell nyernünk, így csak ez lehet az elfogadható eredmény számunkra, mert nem akarjuk a másik meccs eredményét figyelni" - jelentette ki Ottmar Hitzfeld, a svájciak szövetségi kapitánya, aki hozzátette, a vb-n ez lesz az első meccs, amelyen szerinte csapatának az esélyesség terhével is meg kell küzdenie.

A német szakvezető a soron következő találkozót egy Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágójához hasonlította. Úgy véli, annak megfelelően "rendkívül intenzív" 90 percet láthatnak majd a szurkolók.

Hitzfeld a Chile ellen kiállított Valon Behramira eltiltás miatt nem számíthat, helyette valószínűleg Tranquillo Barnettát küldi majd pályára.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: