2015-08-16 16:54:17• hírek • Kocsis Zoltán

A kereső ember szentimentális

Vajon hogyan fér meg a doromb a dobbal? Ez az elképzelés, pontosabban ez a kérdés szülte néhány éve a DØTS együttest, majd amikor az elhajlott alternatív-progresszív rock irányba, akkor a TranSKlouD együttest. Mindkettőnek az alapjait Szilágyi Ottó „Czanó" és Balogh Ferenc „Mr. F." fektették le, előbbinek a DØTS-ből ismert Bodor Csaba "AkerMan"-nal.

A TranSKlouD tavaly augusztusban született meg. Eredetileg Czanó és Mr. F. alkották az instrumentális, kísérleti zenét játszó együttest. Czanó felelt az énekért és ő szólaltatta meg a dorombot, Mr. F. pedig a dobokat és a különböző ütős hangszereket: a dobot, a dzsembét, a darbukát, a sámándobot... A tagokra és zenéjükre a folyamatos útkeresés jellemző leginkább, ebben a barangolásban pedig egy idő után mások is csatlakoztak hozzájuk. Állandó közreműködőnek számít a gitáros AkerMan, a zongorán játszó Sükösd Hunor, a mixeket készítő Innerstorm és Kenny Gore, valamint a háttérvokált biztosító és a dorombot, zörgőket megszólaltató Babos Katinka. Ő egyben az együttes hivatalos fotósa és arculatfelelőse is.

Nem könnyű vállalkozás pontosan meghatározni a TranSKlouD zenéjének stílusát. Ők maguk instrumentális, kísérleti, világzenének nevezik, erős posztrock beütésekkel. A beskatulyázás helyett talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha megemlítjük, hogy a csapat a tavalyi szatmári utcazene fesztiválon egy tradicionális hangszer mesteri megszólaltatásáért kapott különdíjat. „A "TranSKlouD" egy érzelmileg dús, energikus, színes utazással repíti a hallgatóit, föl, a fellegek közé és vissza", írják magukról Facebook-oldalukon.



„Olyan hangszereken játszunk, amiket az ősidőkben a sámánok, varázslók, gyógyítók használtak - gondolok itt a dorombra vagy a különböző ütős hangszerekre. Erre is utal nevünkben a trans előtag", magyarázza Czanó. A név további dekódolásaként elmagyarázza, hogy a "K" a szemita népeknél a nyitott, adakozó tenyér szimbóluma, míg a "loud" angolul hangost jelent.

Tagadhatatlan - és nem is tagadják - az olyan példaképek hatása, mint Lajkó Félix, az Airtist, az Explosions In The Sky, a Røyksopp vagy a Kaukázus zenekar. Utóbbival kapcsolatban egy rendkívül kellemes tapasztalatuk is van: miután Czanó elküldte néhány számukat a frontembernek, Kardos-Horváth Jánosnak annyira megtetszett, amit hallott, hogy felajánlotta a közreműködés lehetőségét!

TranSKlouD megalakulását követően szinte azonnal otthonra lelt a Gravel Gardenben, mind a mai napig ez a törzsfellépő helyük. Az utcazene fesztivál a már említett tavaly beszerzett különdíj mellett, idén, Butka Gergely hathatós támogatásával megteremtette a lehetőséget, hogy a banda fellépjen a kolozsvári Untold fesztiválon is.

Egyre inkább  pörög az élet az együttes körül, hisz körvonalazódik egy erdélyi és egy partiumi turné is, valamint készül az első nagylemez. Reményeik szerint ősszel el tudják kezdeni a stúdiózást. A nagylemezt terveik szerint megelőzi egy népzenei feldolgozásokat tartalmazó kislemez is, melynek címe találóan Ethno Vibes lesz.



Egy utazás ez. Térben is időben. A sámánok idejét és szellemét idéző hangoktól és rezgésektől a felhőkön és az űrön keresztül az elektronikus zene futurisztikus hangulatáig, a dobok és riffek magasságából a meditatív doromb mélységéig. Az (út)kereső ember pedig mindig szentimentális: ezt az érzelmektől teli világot tárja elénk a TranSKlouD.

Az utazás következő állomása augusztus 22-én este  lesz a Partiumi Magyar Napok keretein belül, amikor a TranSKlouD és a Gravel Garden is a Kossuth-kertbe költözik.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: