2012-09-25 16:57:54• hírek • Kocsis Zoltán

A képviselőház megemelte a gyereknevelési pótlékot

A képviselőház keddi döntése értelmében több pénzhez juthatnak a kismamák: a havi nettó fizetés 75%-ról 85%-ra emelték ugyanis a gyereknevelési pótlékot. Megszüntették továbbá a gyerekszámtól való függését: immár a negyedik gyerek után is kap támogatást az anya. Mindezt még az államfőnek is jóvá kell hagynia.

Traian Basescunak legtöbb 25 napon belül el kell döntenie: támogatja-e a módosítást. Amennyiben igen, akkor a törvény életbelépésének pillanatától kezdve az anyák utolsó 12 hónapban számított nettó fizetésének 85%-ra emelkedik a gyereknevelési pótlék. A 2010-es megszorítások óta a kismamák bérük 75%-át kapták meg.

„Már régóta szorgalmaztuk ezt a törvényt. Most az USL-kormányzás ideje alatt lép életbe, de ilyen a politika. A lényeg, hogy ezzel még inkább tudjuk támogatni a kismamákat és a lépés talán ösztönzőleg hat a gyermekvállalás kérdésében is", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Erdei D. István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A képviselőház döntését kedden Mariana Campeanu foglalkoztatásügyi miniszter jelentette be. A tárcavezető kiemelte, hogy továbbra is életben marad az eddig alkalmazott alsó illetve felső küszöb. Ez azt jelenti, hogy fizetéstől független anyuka számára garantált a 700 lej értékű gyereknevelési pótlék és fizetéstől függetlenül senki sem kaphat többet, mint 3400 lej. „A cél az volt, hogy a minimálhatár ne haladja meg a minimálbért, mivel nagyobb összeget a román társadalom és gazdaság nem tudott volna elbírni", magyarázta Erdei.

Campeanu azt is bejelentette, hogy a képviselőház megszüntette azt az eddigi korlátozást is, mely szerint az anya csak az első három gyerek után gyereknevelési pótlékot. Félő azonban, hogy ez a lépés annak a társadalmi és etnikai kisebbségnek kedvez majd, amely eddig se nagyon járult hozzá a közös teherviseléshez....

Gödri Réka, a szatmárnémeti Baba-Mama Klub vezetője örömének adott hangot a képviselőházi döntéssel kapcsolatban és segített eligazodni a gyereknevelési pótlék és a gyerekpénz okozta kavarodásban. A kismama a gyerek születése után két évig gyereknevelési pótlékot valamint 200 lejnyi gyerekpénzt kap. Miután a gyerek betöltötte második életévét, akkor 45 lej támogatást fizet az állam.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: