2015-06-24 22:59:38• hírek • Kocsis Zoltán

A képességfelmérőket itthon, az érettségit idegenben javítják

A román nyelv és irodalom, valamint az anyanyelv és irodalom vizsgák után szerdán matematika tudásukról adtak számot a nyolcadikos diákok. A végzősök megpróbáltatásai ezennel véget értek, már csak az van hátra, hogy június 26-án megtudják, milyen minősítéseket kaptak a dolgozataikra.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint 2663 tanuló jelent meg a vizsgaközpontokban, ami 95-tel kevesebb, mint ahányan beiratkoztak a megmérettetésre. A kommünikéből kiderül továbbá, hogy a megye mind a 94 vizsgaközpontjában az előírásoknak megfelelően, vagyis rendkívüli történés nélkül zajlott a matematika felmérő.

Romániában immár 16-ik éve képességvizsga segítségével mérik fel a nyolcadik osztályosok felkészültségét. Elsőként 1999-ben vezették be ezt a vizsgamódszert, mikor is eltörölték a középiskolai felvételiket. Azóta a diákok a képességvizsgán megszerzett jegyeik alapján iratkoznak be a középiskolákba.

A képességvizsga dolgozatait négy tanintézményben, a Lucian Blaga, a Mircea Eliade, a Constantin Brancoveanu általános iskolákban, illetve a Református Gimnáziumban javítják majd - a megye valamennyi dolgozatát tehát Szatmárnémetiben bírálják el. Nem úgy a jövő héten zajló érettségi írásbeli dolgozatokat, melyeket az ország egy másik megyéjében javítanak. A tanügyi minisztérium elképzelései szerint jövő héten sorsolással döntik majd el, hogy mely megyékbe viszik a Szatmár megyei dolgozatokat. A megírt felmérőket a megyeközpontokban összegyűjtik és csendőri kísérettel szállítják majd. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerint az intézkedésre a dolgozatok javításakor felmerülő csalások elkerülése végett van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: