2011-11-16 12:50:18• hírek • Póti Orsolya

Kiállítás Rose Auslander költőnő életéről

A Mutterland Wort kiállítás Rose Auslander, a bukovinai származású német és angol nyelven író költőnő születésének 110. évfordulója alkalmából szervezték, melynek anyaga Kölnből származik.
A Mutterland Wort kiállítás Rose Auslander, a bukovinai származású német és angol nyelven író költőnő születésének 110. évfordulója alkalmából szervezték, melynek anyaga Kölnből származik.

A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílik az a kiállítás, mely Rose Auslander a bukovinai származású német és angol nyelven író költőnő életét mutatja be. A rendezvényt Auslander születésének 110. évfordulója alkalmából szervezték.

'Mutterland Wort' címmel nyílik kiállítás október 17-én ,18 órától a Vécsey-házban a Szatmár megyei Német Demokrata Fórum, a Külkapcsolatokért Felelős Intézet (IFA), a Temesvári Német Kulturális Központ és a Rose Auslander Alapítvány szervezésében. A kiállítást Rose Auslander, a bukovinai származású német és angol nyelven író költőnő születésének 110. évfordulója alkalmából szervezték, melynek anyaga Kölnből származik és első alkalommal Temesváron mutatták be.

A vándorkiállítás második állomása Szatmárnémeti, ahol három héten át fogadja az érdeklődőket a képekben és életrajzi anyagokban gazdag tárlat. A csütörtöki ünnepélyes megnyitó keretében beszédet mond Helmut Braun, a Rose Auslander Alapítvány kurátora.

Rose Auslander (Rosalie Beatrice Scherzer) egyébként 1901-ben született Csernyivciben. A bukovinai származású költőnő élete során megfordult az Egyesület Államokban, Romániában, majd hosszú ideig Németországban élt. Első kötete 1939-ben jelent meg Regenbogen (Szivárvány) címmel, és '87-ig számos verseskötetet adott ki.

Költészete a bukovinai német nyelvű zsidó kultúrából ered, amellyel egyedülálló módon emlékezteti olvasóit ennek megsemmisülésére. Több éves, az Egyesület Államokban eltöltött száműzetés után visszatér Európába és az ő német anyanyelvéhez. Auslander 1988-ban hunyt el Düsseldorfban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: