2011-04-11 13:07:10• hírek • Póti Orsolya

A kedvenc versek csendültek fel

Méltó módon ünnepelték Szatmárnémetiben a Magyar Költészet Napját: a megye számos iskolája versmaratonnal tisztelgett a magyar líra előtt.

1964 óta április 11-én, József Attila költőóriásunk születésnapján ünnepeljük a Költészet Napját. Ebből az alkalomból évről évre az ország számos, magyarlakta településén megemlékezéseket, versmondó versenyeket és irodalmi előadóesteket tartanak. A programokon klasszikus és kortárs költők költeményei szerepelnek.

Szatmárnémetiben a Költészet Napjára főként a diákok és tanárok készültek nagy lelkesedéssel: a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tavalyi kezdeményezésére a megye számos iskolája versmaratonnal tisztelgett ez alkalomból a magyar líra előtt. A költészet napja tiszteletére „Állítsunk hangokból katedrálist" címmel szervezett különleges produkciót tavaly a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanári kara. Több száz diák és a magyar katedra tanárai Tóth Pál Miklós színművész irányításával együtt mondták el az erdélyi magyar irodalom általuk legszebbnek tartott versét.

A kezdeményezésre a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és Literart Magyar Tanárok Egyesülete is felfigyelt, és versmondó mozgalmat indítottak: ősztől a megye minden magyar tannyelvű iskolájában a versekkel ismerkedhettek a diákok, majd kiválasztották az osztályok, majd az iskolák legkedveltebb versét.

Hétfő délelőtt a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai és tanárai, valamint a Református Gimnázium tanulói és tanárai adták elő a Költészet Napja alkalmából megválasztott legszebb verset. A rendezvényt Téglás József, a főgimnázium magyar tanára nyitotta meg.

A kölcseysek Méhes Kati színművésznő irányításával mondták el Kosztolányi Dezső „Akarsz-e játszani?" című versét, a Református Gimnázium tanárai és V-VIII osztályos diákjai Szabó Lőrinc „Szeressétek a gyermekeket" című versét adták elő, a Refi IX-XII. Osztályos diákjai pedig József Attila „Kertész leszek" című versét mondták el Tóth-Pál Miklós színművész irányításával. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium V-VIII. osztályosai a Zárda-épület udvarán Némethy Zsuzsa, az Északi Színház színművésze vezetésével mondták el József Attila Mama című költeményét.

Az említett gimnáziumokon kívül, kevéssel 13 óra előtt a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont udvarán is együtt ünnepelték a diákok és a tanárok a Magyar Költészet Napját: a középiskolások József Attila „Mama" című versét, az általános iskolások pedig Varró Dániel „Szösz néne" költeményét szavalták közösen.

A 10-es Számú Általános Iskola tanulói, Rus Annamária magyartanárnő vezetésével Petőfi Sándor Nemzeti dalát választották, és elénekelték József Attila „Kertész leszek" című költeményét.

- A tanfelügyelőség és a Literart által szervezett versmozgalom lényege, elsősorban az, hogy a diákok figyelmét a líra felé irányítsa, és gondolatilag, érzelmileg feltöltődést jelentsen számukra. A megyében mintegy 16.000 magyar diák tanul, ennek nagy része részt vett a mozgalomban, de voltak olyan iskolák is, akik idén lemaradtak, remélhetőleg jövőre ők is időben felkapják fejüket. - mondta el Gál Gyöngyi főtanfelügyelő.

Hogy miért is pont József Attila születésnapjára került a választás a Magyar Költészet Napját illetően? A válasz erre László Zoltánt idézve a következő: „Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik."




Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: