2009-04-17 18:17:51• hírek • MTI/Reuters

A kávé és tea csökkenti a méhrák kockázatát

Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók.

Ennek a típusú ráknak kockázati tényezője az idősebb életkor, az elhízás és minden, ami több ösztrogén hatásának teszi ki a nőt, például a késői menopauza vagy az ezt követő hormonterápia.

Az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban 1100 nővel készült felmérés adatait összegzik. E szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy teát vagy kávét ittak, fele akkora valószínűséggel jelentkezett endometriális rák, mint a teát-kávét nem fogyasztóknál. Azoknak a nőknek, akik kettőnél több csésze teát ittak naponta, 44 százalékkal volt kisebb kockázatuk a méhrákra.


Azoknál a nőknél, akik csak kávét ittak, nem volt ennyire egyértelmű az eredmény, bár náluk is 29 százalékos kockázatcsökkenést tapasztaltak a kutatók. Susan E. McCann, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kávé és tea védőhatása vélhetően a koffeinnek tulajdonítható, ám ez csak az egyik  lehetséges ok. Mindenesetre amikor a koffeinmentes kávét fogyasztók adatait vetették össze a nem kávézókéval, nem találtak különbséget a rákkockázat mértékében.

McCann szerint a koffein olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben. A kutatók úgy vélik, az italokban jelenlévő más anyagok is szerepet játszhatnak, így a flavonoidok és más antioxidáns anyagok, melyek a károsodástól védik a sejteket. McCann arra is utalt, hogy a vizsgálatukban szereplő kávézó és teázó nők átlagos súlya kisebb volt, mint a többieké, az italok előnyös hatása ezzel is kapcsolatban lehet.

tea, kávé a rák ellen

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: