2012-07-15 13:59:27• hírek • M. T. R.

Móricz emlékkiállítás nyílt a nagykárolyi kastélyban

Citeraszóval és madárcsicsergéssel teli tárlatavató helyszíne volt vasárnap déltájt a nagykárolyi kastély. Két-háromtucatnyi érdeklődő látogatott el a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nagykárolyi Kulturális Központ az író teljes életpályáját bemutató kiállításának avatására.

Végh Balázs Béla irodalomtörténész köszöntötte a jelenlévőket. Varga Sándor színész-újságíró Ady Endre Levél-féle Móricz Zsigmondhoz című versét olvasta fel. Gyarmati Endre, a magyarországi Fábiánháza polgármestere és Szabó Dezső citerazenével színesítették az alkalmat. A kastély kiállítótermébe mind a versmondás, mind a fülbemászó muzsika alatt madárcsicsergés szűrődött be. Az irodalomtörténész szólt ezután a tárlatról. A 20. századi magyar próza egyik legnagyobb alakja előtti tiszteletadás jegyében készítette el a kiállítás anyagát a budapesti irodalmi múzeum. Nemrégiben Börvelyben állították ki, az ottani Móricz-mellszobor avatóünnepségét követően. A nagykárolyi „látogatását" követően a vándorkiállítás a tokaji írótáborba „ruccan át". Az Életem regénye regénycímet viselő tárlat mintegy fele látható a nagykárolyi hajdani főúri lakban. A 35 kép bemutatja az író életét a szülőháztól az lányfalui utolsó napokig. Találunk felvételeket a szülőházról, a családról, a nagy szerelemről, a világháborúról, a szerkesztő-író Móricz Zsigmondról, s a családi ünnepek meghittségét élvező nagytatáról. Szintén a Károlyban is látható tárlat anyagát képezi számos regénye eredeti kiadása.

Amint az ismeretes, Móricz Zsigmond népkincs-gyűjtő körútja alkalmával nem csak a történeti Szatmár egészét, hanem Nagykároly közvetlen vidékét is bejárta. A többi között például Nagykárolyról szóló katonadalokat is feljegyzett (Pl.: a „Nagykárolyban de magos a kaszárnya..." kezdett). Sajnos kissé hiányosak ezek az anyagok, hiszen Móricz csak a szavakra koncentrált, s a zenét nem örökítette meg - jegyezte meg az irodalomtörténész. Az itt tapasztaltakat persze a szépirodalomba is „becsempészte". Így a Sáraranyban tulajdonképpen a Károlyi-kastélyra ismerhetünk rá.

- Hasznosan és örömmel tekintsék meg ezt a kiállítást - kívánta beszéde végén Végh Balázs Béla. Elmondta, hogy Móriczot olvasva olykor-olykor nagyapjára, -anyjára, azok szomszédjaira vél ráismerni, hiszen Móricz Zsigmond ízig-vérig szatmári volt, az itteniek nyelvén írt, s az itteniek észjárásával kereste az igazságot.

A kiállítás jövő héten csütörtök-péntek-szombaton tekinthető meg 10 és 15 óra között. Érdemes ellátogatni a kastély hűsébe!

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Móricz Zsigmondról szóló tárlatot avattak a kastélyban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: