2008-12-24 15:23:52• hírek • Impulzus.ro

A karácsonyi kalács elkészítése

Hozzávalók: 1 dkg élesztő, 2 kanál tej, 1 kávéskanál cukor, ½ kg liszt, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 pohár tej, 1 kanál cukor, kevés só és 6 dkg vaj szükséges.

Két kanál langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, elmorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe a felfuttatott élesztőt, és a langyos tejben felolvasztott cukrot, késhegynyi sót és egy egész tojást. Kanállal vagy kézzel jól dolgozzuk össze és verjük erősen, amíg sima lesz és hólyagozni kezd. Ekkor apránként hozzáadjuk a felolvasztott, de nem forró vajat, mindig a tészta alá öntve és a tésztát egymásra hajtogatva, hogy finom, foszlós legyen.

 

Amikor jól ki van dogozva, takarjuk le a tálat tiszta konyhakendővel és tegyük meleg helyre, amíg szépen felnő. Ekkor öntsük ki lisztezett deszkára és vágjuk három részre. Minden darabbot nyújtsunk ki és töltsük meg az ízlésünknek megfelelő töltelékkel (dióval, mákkal, kakaóval stb.) Vajjal kikent tepsibe helyezzük és kelesszük meg újra. Sütés előtt a tojássárgáját felverjük egy kanál vízzel és jól bekenjük vele a kalácsot. Mérsékelt, egyenletes tűznél sütjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: