2014-04-09 11:22:43• hírek • Szatmár.ro

A kapor jótékony hatásai

A régmúlt időkben az emberek szervezete nem szokott hozzá a mesterségesen előállított szerek használatához, ezért a fűszerek és gyógynövények hatékonyabb gyógyszerként szolgáltak.

Az Anethum Graveolens vagyis a fűszer-, kerti kapor vagy uborkafű az egyik legközismertebb fűszer és gyógynövény. Erről a Földközi-tenger vidékéről származó ősrégi fűszerről már a Bibliában is említést tettek, óriási értéke miatt adófizető-eszközként használták és a pénzt helyetesítette. Kevesen tudják, hogy a középkorban a kaprot varázserővel ruházták fel, a boszorkányok szerelmi bájitalt készítettek belőle, de szemmel verés és egyéb varázslatok ellen is előszeretettel használták.

Erőteljes illata és ízvilága miatt sokaknál fekete listán szerepel, pedig a bazsalikom után a kaporban található a legtöbb ásványi anyag. Leveleit és hajtásait szárítva és frissen is használjuk. Többnyire salátáknál, gombaféléknél, mártásoknál, szószoknál, hurka készítésénél és húsételeknél is felhasználjuk, de savanyú káposzta, uborka eltevésénél is nélkülözhetetlen alapanyag. Ásványi sókban nagyon gazdag, C-vitamint, vasat kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

A természetgyógyászatban előszeretettel használják étvágyfokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, fejfájás-csillapító, kismamáknál tejelválasztást serkentő hatása miatt. Csecsemőknél hascsikarás, szélhajtás és csuklás ellen kapormagteát készítenek, éspedig eképp: 2dl forrásban lévő vízhez egy kiskanál kapormagot teszünk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A kapormag rágcsálásával még a kellemetlen szájszag is semlegesíthető.

A friss kaporlevél különleges aromát kölcsönöz ételeinknek, hosszútávra érdemesebb lefagyasztani, mert így az értékes ásványi anyagokból is kevesebbet veszít.

Kapros-tejszínes kukoricasaláta recept

Elkészítéséhez szükségünk van 5 dkg vajra, 40 dkg kukoricára, 1 dl tejszínre, 4 dl tejre, 1 evőkanál lisztre, kevés cukorra és citromlére, valamint ízlés szerint kaporra.

Első lépésben a kukoricát hozzáadjuk a vajhoz, megpároljuk, majd ha a leve elpárolgott megszórjuk liszttel és felengedjük a tejszínnel és a tejjel. Ezt követően citromlével, cukorral és sóval ízesítjük. Miközben forraljuk, folyamatosan kevergessük. Állagát tekintve, ha kihűlt sűrűsödni fog, de amennyiben túl sűrű akkor kevés tejjel hígítható. A végén bőségesen szórjuk meg kaporral. Rántott hallal, gombával vagy rántott sajttal fogyasztható. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: