2013-09-30 17:52:42• hírek • Szatmár.ro

A kanadaiak szerint is csúf a Közigazgatási Palotánk

Ha csúnya közigazgatási épületet emlegetnek, Szatmárnémetivel példálóznak - még Kanadában is.

Ki gondolta volna, hogy ilyen hasonlóság van a kanadai Toronto és a romániai Szatmárnémeti lakói között? Mármint az, hogy mindkét város lakosai szerint borzasztóan csúnya a városháza.

Ez akkor derült ki, amikor a Toronto Star napilap bloggere arról írt, hogy mennyire elégedetlenek a város lakói a városháza épületével, a két egymásra meredő épületrésszel. A blogíró, Robert Cribb arra kéri az olvasókat, hogy küldjenek be neki fotókat ronda városházákról - az első fotót ő maga közli, mégpedig a szatmárnémeti Közigazgatási Palotáról. A szatmáriak által is kevésbé kedvelt épületet a kommunista idők emlékének tartja, egy beton-szörnyetegnek - erről pedig mi is így gondolkodunk.

Egyébként a Közigazgatási Palota egykoron Románia legmagasabb épülete volt, jelen pillanatban pedig a rangsor negyedik helyén áll a maga 97 méterével. A torony a szatmári megyeközpont új főterének szerves részét képezi - építészeti szempontból.

A központ része ugyanis a Közigazgatási Palota, a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Szamos Nagyáruház -  ezek mint Nicolae Porumbescu építész tervei alapján készültek. A három épület a legendák szerint a juhászkodással hagyományosan foglalkozó románság szimbóluma: az ország egyik legmagasabb épületének számító Közigazgatási Palota a juhász, a Szamos nagyáruház a nyájat terelő kutya, a Szakszervezetek Művelődési Háza pedig a nyáj.

A szeptember 23-án született blogbejegyzés hozzászólásaiban azért még megjelenik néhány eléggé csúnya épület, amelyik a városházának ad otthont. Az egyik kommentelő szerint Toronto régi városháza sem volt egy építészeti remekmű, egy másik a bostoni városházát hozza fel pédaként. Ugyanez a kommentelő ajánlja az olvasók figyelmébe a szintén kanadai Mississauga-i városházát  is, amelyik szerinte egy 19. századi börtönre emlékeztet. A szatmári pedig egy sci-fi filmbe illő futurisztikus börtönre...

A torontói városházaA torontói városháza

A Mississauga-i városházaA Mississauga-i városháza

A bostoni városházaA bostoni városháza

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: