2009-06-02 15:34:29• hírek • MTI

A kamionok van, hogy 20-30 órát várakoznak

Románia a magyar kormányhoz fordul annak érdekében, hogy felszámolják a román-magyar határnál hétvégeken és ünnepnapokon kialakuló tehergépkocsi-sorokat  - erről Emil Boc román miniszterelnök nyilatkozott kedden Nagylaknál.

A román kormányfő kedden Arad megyébe látogatott, s Nagylakot is felkereste. A helyi határátkelőnél aznap majdnem öt kilométer hosszú sorban várakoztak Románia területén a teherautók, hogy áthajtsanak Magyarországra.
Az Arad megyei román határrendőrség kedden reggel közölte, hogy a pünkösdre való tekintettel hétfőn este helyi idő szerint 11-kor nyitották meg ismét - 48 órás szünet után - a határt a teherforgalom számára, hiszen Magyarországon nem közlekedhetnek nagy súlyú kamionok hétvégén és ünnepnapokon.

Boc elmondta: fölveszik a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, de Radu Berceanu román közlekedési miniszter is megkeresi a magyar közlekedési minisztériumot. Boc hangsúlyozta, hogy "barátságos módon" kell megoldani a helyzetet.    
A kormányfő társaságában lévő Berceanu szerint a nagylaki határátkelőnél a problémát az okozza, hogy a magyar vámosok nagyon lassan ellenőrzik a Romániából kilépő teherautókat. A miniszter szerint "nem természetes", hogy minden magyarországi ünnep idején Romániában "zárlat" alakul ki.

A miniszter egy javaslattal is előállt, ami kényelmesebbé teheti a sofőrök várakozását. Szerinte Nagylak közelében egy nagy parkolót kellene építeni a teherautók számára, onnan pedig rendőrök irányítanák a határ felé a járműveket figyelembe véve, hogy a magyar vámosok fogadni tudják-e azokat ellenőrzésre, vagy sem. Hozzátette, hogy ezt a megoldási lehetőséget a kormányban is megtárgyalják, akárcsak a nagylaki hatóságokkal.

A Mediafax hírügynökség szerint tíz perccel Boc és Berceanu megérkezése előtt több sofőr arra panaszkodott újságíróknak, hogy 20-30 órát várakoztak a határátlépésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: