2005-10-30 08:59:52• hírek • Szatmár.ro

A kamaszok magánügyei

22301.jpgEgy felmérés szerint a szülők egyharmada nem akarja, hogy a tizenéves gyermekének magánügyei legyenek.

Egy, a serdülőkori betegellátáshoz kapcsolódó titoktartás megítélését felmérő vizsgálat szerint a szülők egyharmada nem akarja, hogy a tizenéves gyermekének magánügyei legyenek.

A vizsgálat során két serdülőket ellátó klinikán felkérték a gyermekek szüleit, hogy töltsenek ki egy számítógépes kérdőívet a gyerekek magánügyeiről és kockázatkereső viselkedéséről. Azokat a szülőket, akik előtte nem ismerték a klinikák titoktartási rendjét, megkérték, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. Ők személyes tájékoztatást kaptak a témáról. A felmérést megismételték még aznap, illetve egy utólagos felmérés is történt, egy hónappal később.

Kezdetben a szülők egyharmada ellenezte, hogy gyermekének legyen magánjellegű információja. Az oktatás két lényeges pontja az volt, hogy a gyermek találkozhasson egyedül az orvosával, és hogy az orvos tartsa titokban a személyes jellegű információkat. Az oktatás hatására a szülői vélemények jelentősen javultak, a szülők 93 %-a beleegyezett, hogy az orvos nélküle találkozzon a gyermekkel.

A megfelelő tájékoztatás hatására remélhetőleg növekedni fog a korrekt serdülő-ellátás támogatottsága a szülők körében. Orvosként mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a serdülők sajátjuknak érezhessék az egészségüket, és megfogalmazhassák vágyaikat és szükségleteiket. Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők legtöbbször nem elvből utasítják el gyermekül titoktartási jogát, inkább csak félnek azoktól az ismeretlen változásoktól, amelyek a kamaszkorral együtt járnak.
Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: