2015-06-14 12:15:22• hírek • Szatmar.ro

A kálvinista és az újító – Presbiteri konferencia Láncosban

A Szatmári Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége huszadik alkalommal szervezte meg konferenciáját. Igehirdetés, köszöntések és előadások mellett egészséges vitákra, jó hangulatú beszélgetésekre is sort került.

Mintegy hetven presbiter szombaton 10 órakor a Szatmári Láncos templom melletti Kálvin János Gyülekezeti Házban gyülekezett, ahol Igét hirdetett Korda Zoltán házigazda lelkipásztor a konferencia mottója alapján: „Az Úr igazgassa a ti szíveteket az Isten iránt való szeretetre, és Krisztus iránt való állhatatosságra!" (2Thesz 3,5) Az igehirdető állhatatosságra intett, arra az erényre, ami válasz az Isten hozzánk való szeretetére és hűségére. Ehhez be kell fogadnunk Jézust a szívünkbe, és minden bálványt, főleg az önzést ki kell tisztítanunk életünkből.

Köszöntések rendjén Kovács Sándor esperes a 121. zsoltár szavaival emelte a presbiter-szolgatársak tekintetét a „hegyekre", ahonnan jön a mi segítségünk. Csűry Miklós egyházmegyei főgondnok hitre buzdított, mert azon a legkisebbek is megállnak. Tatár Miklós egyházmegyei presbiteri szövetségi elnök a közelgő presbiterválasztásokra való tekintettel Jézus Krisztus szavaival üzent: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenek között utolsó és mindeneknek szolgája." (Mk 9,35)

Lőrincz István Marosvásárhely-Alsóváros Református Egyházközségének lelkipásztora előadásában megnevezett néhány vonást, ami a  kálvinista emberre jellemző: „puritán egyszerűség, elhívás és küldetéstudat,  szakember legyen egy területen, nem fél a haláltól, harc a szenvedélyek ellen, a munka szeretete és a munka-fegyelem, szegényekről való gondoskodás, harc a bálványimádás ellen, hiszi, hogy Isten a történelem Ura, szent életben járás, értelmes hitben szolgálni az Urat, az igehirdetés megbecsülése, fegyelmezett élet, rendszeres, állhatatos imaélet." Elődeink élete azért volt áldott, mert ezek a jellemvonások többé vagy kevésbé, de ott ragyogtak életükben. Ezek a jellemvonások szent vágyat ébreszthetnek a szívünkben, hogy bárcsak minél többet megadna nekünk is Isten belőlük. Az előadó néhány személyes dolgot is elmondott életéből, bizonyságot téve Uráról.

A szünet Rácz Ervin erdődi lelkipásztor szólt az egyház és a média kapcsolatáról. A média eszköz arra, hogy az örömhírt közvetítsük az emberek számára. Így el lehet érni olyan embereket is, akik valami miatt távol kerültek Istentől. Istennek ma is életmentő, időszerű, aktuális, élhető és érthető üzenete van, éppen ezért a hagyományok megélése mellett szükségesek az újítások. Az, hogy a médiában is olvasható, hallható és látható az Ige, azt jelenti, hogy Isten nem zárható be a templomba, hanem ha akar, akkor megszólal az interneten, a rádióban és a tévében is. Ez az Ő akaratától függ, mi emberek pedig eszközök lehetünk ennek teljesítésére,

Az előadások után egymást meghallgatva vitáztak, beszélgettek a jelenlevők, tudva azt, hogy ha mindenben nem is érthetnek egyet, mert nem vagyunk egyformák, de van valaki, aki összeköti őket, Jézus Krisztus, aki gazdája és Ura minden gyülekezetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: