2019-04-16 08:28:19• hírek • Közlemény

A kalácsok fonódtak – barátságok szövődtek

A „G. E. Palade” Élelmiszeripari Líceum pék- és sütőipari termékgyártó szakosztályának 15 diákja és a Nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola 15 diákja hasznos szakmai tapasztalatcserén vett részt a „Határtalanul” program keretén belül április első hétvégéjén. Beszámolójuk:

A  projekt fő témája a „Kalácsfonási technikák” bemutatása volt. A magyarországi diákok iskolánk tanműhelyében Megyesi Emese szakoktató felügyelete mellett gyakorolták a 2-3-4-6-10 tésztaágakból készíthető fonatokat, amelyek a mi tájegységünkre jellemzőek. A szakmai bemutató után, a programban résztvevő diákok vegyes csoportokban, verseny formájában bizonyították, hogy sikeresen elsajátították a különböző fonási technikákat. A díjkiosztón  büszkén vették át iskolánk aligazgatójától, Soos Vioreltől a megérdemelt okleveleket, aki köszönetet mondott a vendégiskola tanulóit kísérő és a programban szervezőként segítő tanároknak.

A szakmai programok mellett több Szatmár megyei, máramarosi és szilágysági nevezetességet is megtekintettünk. Megcsodáltuk a Șuior-i panorámát a libegőről, a Zsibói Botanikus kertet, elámultunk a különös természeti képződmények láttán a Sárkányok kertjében.

A program második része Nyíregyházán folytatódott, ahol a mi diákjaink és kísérő tanáraik az iskola tanműhelyében ismerkedtek az 1-2-5-6-7 tésztaágakból fonható termékekkel, Pristyák István szakoktató vezetésével. A megismert termékeket meg is sütöttük és jutalomként közösen el is fogyasztottuk.

A magyarországi program is bővelkedett látnivalókban. Többek között ellátogattunk a méltán híres egri várba, ahol egy szervezett stratégiai játék keretén belül bizonyíthattuk irodalmi és történelmi tudásunkat. Meglátogattuk az Egerben található Marcipán múzeumot, valamint a Nyíregyházi Falumúzeumot és  Állatparkot.

A kitűnő szervezésnek köszönhetően a hat nap alatt mindannyian megannyi új szakmai és kultúrális ismerettel gyarapodhattunk és sok új barátság szövődött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: