2012-03-15 19:28:55• hírek • Kocsis Zoltán

A jövőnkért csak mi vagyunk felelősek!

Több száz ember gyűlt össze csütörtök délután Szatmárnémetiben az István-téren álló Petőfi Sándor szobor előtt, hogy megemlékezzen és fejet hajtson az 1848-49-es szabadságharc ismert és ismeretlen hősei előtt. A megemlékezésen tiszteletét tette Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Magyarország képviseletében Szűcs Zoltán kolozsvári konzul. Jelen voltak természetesen közösségünk helyi vezetői is: Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor alpolgármester, Pataki Csaba alprefektus, Günthner Tibor szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő is.

A megemlékezés a Kálmándi Fúvószenekar indulójával kezdődött, majd Varga Sándor színművész  Ft. Hársfalvi Ottót, a római katolikus egyház helynökét valamint Kovács Sándor református esperest szólította az emelvényre. A két egyházfő az összefogás és az együttélés fontosságát emelte ki. „Csak az a nemzet veszhet el, amelyik önként lemond jogairól, mondta Kovács Sándor. Márpedig mi, erdélyi magyarok, megmaradni és jövőt építeni akarunk", jelentette ki.

Gondolatmenetéhez csatlakozott Kelemen Hunor is, kijelentve, hogy a jólétért, a biztonságért, a szabadságért, a törvény előtti egyenlőségért mindig is érdemes és meg kell küzdeni. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás után sok időre volt szükség ahhoz, hogy a többségi társadalom elfogadja ünnepeinket, szimbólumainkat.
„A márciusi ifjak, Petőfiék, Kossuthék, Széchenyiék, Batthányiék hazát teremtettek és modern magyar nemzetet. De a jövőnkért mi, és csakis mi vagyunk a felelősek!", mondta Kelemen. A szövetségi elnök hitének adott hangot, hogy a gazdasági válság nem ad elegendő okot ahhoz, hogy feladjuk anyanyelvünket, kultúránkat, hitünket, nemzetünket és szülőföldünket. „Igenis van magyar jövő Erdélyben! És azért is harcolni fogunk, hogy a szórványban élők se érezzék magukat szegényebbeknek, csak azért, mert kevesebben vannak. A harcot soha nem adjuk fel, soha nem fáradunk bele", jelentette ki.

Szűcs Zoltán kolozsvári konzul Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az üzenetét tolmácsolta. A kormányfő örömét fejezte, hogy egy év alatt 150.000 határokon kívül élő magyar kapott magyar állampolgárságot. „Nehéz időben is jó magyarnak lenni", üzente Orbán.

Kelemen Hunor az ünnepségen

„Legyen béke, szabadság és egyetértés", idézte Csehi Árpád a márciusi ifjakat, kijelentve: a béke és a szabadság kiharcolása után az RMDSZ húsz éve azon munkálkodik, hogy megteremtse az egyetértést. „Nem hagyhatjuk, hogy a széthúzás miatt elveszítsük azt, amit eddig kiharcoltunk", mondta.

Az 1848-49-es szabadságharcot a magyar egység történelmi pillanatának nevezte Kereskényi Gábor. „Otthont kell teremtenünk szülőföldünkön! Ehhez elengedhetetlen, hogy felvállaljuk identitásunkat, kultúránkat, anyanyelvünket, oktatásunkat", mondta.

Csehi Árpád mond beszédet

Az RMDSZ szatmárnémeti elnöke beszédében az egység fontosságára helyezte a legnagyobb hangsúlyt, elrettentő példának hozva fel a múlt hétvégi, szlovákiai választások eredményeit, „amelynek szomorú mementójaként leégett Krasznahorka büszke vára". Kereskényi burkolatlan támadást indított a két alternatív magyar párt ellen, mondván, hogy az uszítással, a megoldások nélküli gyűlöletkeltéssel csakis árthatnak az erdélyi magyarságnak.

A szónoklatok közepette meghallgathattuk Diószegi Dalma, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium valamint Gergely Noémi, a Ioan Creanga Általános Iskola diákjának szavalatát. Az ünnepség végén a jelen lévők megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd valamennyien elénekeltük nemzetünk himnuszát.

Kereskényi Gábor beszéde közben

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: