2012-12-31 12:57:28• hírek • Póti Orsolya

A jövőben újdonságokkal is készül a Bartók Béla Egyesület

Immár közel száz tagja van annak a hagyományőrző és kulturális egyesületnek, mely két éve alakult Szatmárnémetiben. Ez bizonyítja azt, hogy nagy érdeklődés övezi népi hagyományainkat, népszokásainkat és egyéb kulturális örökségeinket.

Két évvel ezelőtt, 2010 decemberében alakult meg a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület Bertók Béla hegedűművész irányításával, illetve pedagógusok, zenészek és tehetséges diákok közreműködésével.

Az egyesület a népi hagyományaink ápolását, a magyar kultúra kincseinek megőrzését és felelevenítését tűzte ki célul, és e céloknak sikerült maradéktalanul eleget tennie. Mindezt elsősorban a lebonyolított kulturális rendezvények és az egyesületi tagok számának növekedése bizonyítja, valamint az, hogy a jövőben is a már megszokott és új rendezvényekkel várják a nagyérdeműt.

„Úgy gondolom eredményes évet zártunk, hiszen a kitűzött céloknak sikerült eleget tennünk és több nagy sikerű műsort bonyolítottunk le diákokkal, tehetséges zenészekkel és más meghívottainkkal közösen. Örömmel tölt el, hogy előadásainkat állandóan telt ház fogadta és egy-egy rendezvény után újabb és újabb tehetségekkel bővült egyesületünk" - mondta el Bartók Béla a Szatmár.ro-nak.




Az egyesület a 2012-es évet egy Bálint-napi gálával kezdte, majd márciusban megünnepelte névadója, Bartók Béla születésnapját és részt vett a március 15-i megemlékezéseken. Májusban az édesanyákat köszöntötték az egyesület tagjai, szeptember elején pedig megrendezték az új kenyér ünnepét, melynek keretében fellépett az egyesület világi kórusa is Hencz József vezénylésével.

Telt ház fogadta az egyesület Luca-napi műsorát, mely a Szatmárnémeti Református Gimnázium ötödikeseinek és a nemrégiben megalakult Bartók Béla Néptánccsoportnak is alkalmat adott a bemutatkozásra. A néptánccsoport mellett ebben az évben alakult meg a Bartók Béla Citeracsoport, mely elsősorban diákokat vonz és fellépésük minden egyes rendezvénynek különleges hangulatot ad.

Az említett műsorok a jövő évben is megrendezésre kerülnek és ezeken kívül újdonságokkal is készülnek az egyesület tagjai.

„Jövőre legalább nyolc saját előadásra várjunk szeretettel minden kedves érdeklődőt. A megszokott műsorainkon kívül, ősszel - október végén - a szüreti ünnepséggel bővítjük rendezvényeink körét, valamint egy könnyűzenei koncertet is szerveznénk. Az említetteken kívül továbbra is fellépünk más szervezetek és intézmények olyan rendezvényein, melyekre meghívást kapunk" - magyarázta Bertók.

Az egyesületi elnök mindemellett elmondta: szeretettel várják továbbra is mindazokat, akik az egyesület valamelyik kulturális köréhez - kórus, citeracsoport, néptánccsoport, népi zenekar stb. - szeretnének tartozni. Elsősorban a kórustagokat várnak, hiszen már két olyan énekkara is van az egyesületnek, mely népdalokkal és népdalfeldolgozásokkal teszi színvonalassá az egyes műsorokat.

Egyébként ebben az évben létrejött a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület Facebook oldala is, ahol több száz fotó és videó várja a látogatókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: