2013-04-26 19:38:04• hírek • Kocsis Zoltán

A jövőben fizetni kell majd a beteglátogatásért

A jövőben fizetni kell a beteglátogatást a Szatmár Megyei Kórházban, jelentette be a pénteki tanácsülést követően Adrian Stef tanácselnök. Elmondta továbbá, hogy április 26-án megkezdődtek a kátyúzási munkálatok Szatmár megyében.

A pénteki határozat alapján ezentúl mindenkinek két lejt kell majd fizetnie a megyei tanács égisze alatt álló kórházakban, amennyiben valamely rokonát, hozzátartozóját, ismerősét szeretné meglátogatni. Azt követően, hogy a Szatmár Megyei Kórház udvarát felújítják, ott is fizetni kell majd a parkolásért. „Erre azért van szükség, hogy mindenki hozzájáruljon az egészségügyben véghezvitt fejlesztésekhez valamint az épület tisztításához, karbantartásához", indokolta a döntést Stef.

A tanácselnök elmondta továbbá, hogy pénteken kezdődtek el a kátyúzási munkálatok a megyében: első lépésben a Lázári út és a Gorunului közötti (a köznyelvben Tetvesnek nevezett) szakaszt újítják fel, majd a Szatmárhegy, Mikola, Vetés felé vezető útvonalak következnek. A prioritások között szerepel továbbá a két Berekszó közötti szakasz, Homoród környéke, Barlafalu, továbbá Turc és Batarcs valamint az Érendréd és Tasnád közötti szakasz.

A munkálatok elkezdéséhez a megyei tanácsnak 4,3 millió lejt kellett elvennie a tartalékalaptól. A törvények szerint ugyanis az önkormányzatok nem utalhatnak ki pénzt egy olyan területre, ahol adósságai vannak. A megyei tanács a tavaly több, mint kilenc millió lejt különített el az utak javítására az idei költségvetés kárára. A tartalékalaptól most kivett pénzzel fedezik a tartozásokat azért, hogy összegeket mozgósíthassanak a kátyúzásra.

Mivel egyetlen bank sem jelentkezett a licitre, így a megyei tanácsnak ismét döntenie kellett a hitel felvevésének szándékáról. Az elképzelések szerint a banki hitelből fedezné a megye a 90 millió lej értékű uniós projektek önrészét - a hitelintézetek távolléte azonban azt sugallja, hogy a Szatmár Megyei Tanács nem kellően hitelképes a bankok számára.

A grémum áldását adta egy kockázati térkép elkészítésére, amely a Lekence település környékén tünteti fel azokat a helyeket, ahol földcsuszamlás fenyeget. Szintén döntés született arról, hogy a Szekerestanya és Alsószopor közötti 4,1 kilométernyi út Szopor és Érszakácsi községek adminisztrációja alól a megye felügyelete alá kerüljön. Emellett Majtény, Kolcs, Ráksa és Borválaszút községek összesen 685.000 lej költségvetés-kiegészítést kaptak

Stef bejelentette azt is, hogy meghosszabbítják a kérvények leadásának határidejét a kulturális és sport illetve vallási intézmények számára. Az új határidő május 20. A kulturális és sportrendezvényekre 230.000 lejt adnak, a vallási intézmények között pedig 900.000 lejt osztanak szét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: