2011-12-12 16:50:40• hírek • MTI

A jövő évi választások összevonásáról döntött a kormány

A kormány eldöntötte hétfőn, hogy egy időben szervezik meg jövő ősszel az önkormányzati és a parlamenti választásokat.

A kabinet az alkotmány által lehetővé tett rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjeszti a parlament elé a választások összevonásáról szóló törvénytervezetet - közölte Emil Boc miniszterelnök.
Az ellenzék várhatóan bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, így még karácsony előtt bizalmi szavazáson kell helytállnia a kormánynak ahhoz, hogy a tervezet a parlament által is elfogadottá váljon.

Boc azzal indokolta a rendkívüli eljárást, hogy idejében tudniuk kell a pártoknak, mikor lesznek a választások. Elemzők szerint a kormányt az is sürgeti, hogy már az idén hatályba kell lépnie ennek a jogszabálynak, különben a jövő év elején már nem lehet őszre kitolni az egyébként júniusban esedékes önkormányzati választásokat. Hat hónappal a választás előtt ugyanis már nem módosítható a politikai megmérettetés időpontja.

Már biztos: egy időben lesznek a választások

Ez a törvénytervezet csak a választás megszervezésének technikai részleteit tartalmazza, nincs benne szó a választási rendszer módosításáról. Korábban ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leszögezte: csak azzal a feltétellel támogatja a választások összevonását, ha nem csökkentik a törvényhozók számát, és arányos választási rendszer szerint szervezik meg a jövő évi parlamenti választásokat. Elemzők és több kormánypárti politikus szerint is így várhatóan érvényben marad a jelenlegi egyfordulós egyéni választókerületes, arányos választási rendszer.

A választások összevonását bírálta az Active Watch - Sajtófigyelő Ügynökség nevű román civil szervezet, amely szerint a két megmérettetés egyidejű szervezése jelentősen korlátozni fogja a jelöltek audiovizuális médiában való szereplési lehetőségét, s ezáltal sérülni fog a választók tájékoztatáshoz való joga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: