2010-11-02 12:43:20• hírek • Szatmár.ro

A jótékony hatású birsalma

A késő őszi idény egyik népszerű gyümölcse a birs (birsalma és birskörte). Az ókori rómaiak és görögök számára a birsalma a termékenységet, a boldogságot és a szerelmet jelképezte.

Úgy tartják, hogy a mitikus aranyalmák, melyet Paris adott Afroditének, valójában birsalmák voltak. A rendkívül illatos gyümölcs termése savanykás, kellemesen édes, enyhén fanyar utóízhatású. Fogyaszthatjuk nyersen, megsütve, de készíthetünk belőle levest, kompótot, befőttet, lekvárt, birssajtot sőt likőrt is. Nagyanyáink savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésére is használták.

Számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása van: enyhe hashajtó hatású, pektintartalma miatt köhögéscsillapító, de alhasi fájdalomra, reumára, menstruációs fájdalomra, székrekedésre, bélprobléma és aranyeres panasz kezelésére is alkalmas. Napjainkban kevésbé elterjedt a birsalmasajt készítése, ami a feltételezések szerint délszláv hatásra került a Kárpát-medencébe. Azok, akik némi időt szánnak rá, egészen biztosan nem fogják megbánni, mivel a rendkívül jellegzetes ízvilágú gyümölcskocsonya sajttal való társítása, akár előételként is felszolgálható, de főételhez hús mellé is kínálhatjuk.


Birsalmalekvár
Birsalmalekvár


Birsalmasajt

Elkészítéséhez: 1 kg főtt birsalma, 50 dkg cukor, ½ citrom szükséges.

Az előkészület szakaszában megmossuk a birsalmákat, négybe vágjuk, megtisztítjuk a magházuktól, mint az almát és főni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Tehetünk hozzá néhány almát is. Ha jól megfőtt, áttörjük, beletesszük a cukrot (½ kg cukrot minden kg főtt gyümölcshöz) és tovább főzzük, amíg jól megsűrűsödik. Az így kapott pépet nedves deszkára borítjuk és ugyancsak nedves nyújtófával 1 cm vastag réteget nyújtunk belőle. Gézzel betakarjuk és mindkét oldalát száradni hagyjuk. Miután megszáradt, kockákra vagy rombuszokra vágjuk, megforgatjuk kristálycukorban és zárt dobozokba rakjuk. Ez az úgynevezett birsalmasajt. Ha rendes gyümölcsízt akarunk belőle készíteni, kevésbé sűrűre főzzük és üvegekbe tesszük.

Tipp: a birsalmasajt színe nem fog megbarnulni és szép világos sárgás-rózsaszínű lesz, ha citromlé hozzáadásával, gyors hőkezeléssel készítjük el.


Jellegzetes ízvilágú gyümölcskocsonya

Jellegzetes ízvilágú gyümölcskocsonya

Jellegzetes ízvilágú gyümölcskocsonya


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: