2011-12-07 12:29:06• hírek • Szatmar.ro

A jobb óvodai oktatásért, magyarországi tapasztalatokkal

A „Kompetenciafejlesztés és integráció bevezetése az óvodában" elnevezéssel februárban indított magyar-román határon átnyúló képzést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézete valamint a Szatmár Megyei Nevelésügyi Tanácsadó Erőforrás Központ. A projekt célja, hogy segítséget nyújtson az óvodáknak a kompetencia fejlesztésére támaszkodó neveléshez és a gyerekek sikeres integrációjához.

A szerdai nap folyamán az egy éves folyamat záróeseményére került sor Szatmárnémetiben. Az Astoria hotelben megtartott konferencián a román részt Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke, Szász Piroska, főtanfelügyelő-helyettes valamint Kónya László nyugalmazott főtanfelügyelő-helyettes képviselte. Miután Sinziana Cristea, a Szatmár Megyei Nevelésügyi Tanácsadó Erőforrás Központ igazgatója röviden bemutatta a projektet, Adrian Stef köszöntötte az egybegyűlteket. Az alelnök kiemelte az óvodák az ember későbbi személyiségére gyakorolt hatását. Elmondta, hogy Romániának tanulnia kell a magyarországi tapasztalatokból és reményét fejezte ki, hogy a két Szatmár megye minél több uniós pénzt tud majd hatékonyan felhasználni a jövőben is. „Nyitott kapukra van szükség a két ország között! A Szatmár Megyei Tanács ezt nem csak fizikai értelmében, utak építésével segíti elő, hanem a mostanihoz hasonló projektekkel is".

Csehi Árpád tanácselnök szavait, aki bukaresti elfoglaltságai miatt nem vehetett részt a konferencián, Kónya László tolmácsolta. A tanácselnök kiemelte az óvodai oktatás fontosságát és reményét fejezte ki, hogy ilyesfajta együttműködésekbe további óvodák is bekapcsolódnak majd.

A képzési folyamat idén februárban indult, amikor előbb Magyarországon, majd Romániában vettek részt óralátogatáson az érintett óvónők. Ezt követően a tavasz második felében műhelytevékenységeken igyekeztek tapasztalatokat cserélni a pedagógusok. Ezen tevékenységek elsősorban az óvodai integrációra, a sajátos nevelési igényű gyerekek nevelésére valamint a kompetenciák fejlesztésére összpontosítottak.

Szatmár megyéből összesen harminc óvónő vett részt a képzésen a Voinicelul, a 33-as Óvoda, a Hám János Óvoda, a 3-as Számú Nagykárolyi Óvoda és a Vetési Óvoda valamint három csatolt intézmény, a 9-es, a 24-es és a Nagykárolyi 3-as Számú Iskolához csatolt Óvoda képviseletében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: