2013-10-10 09:30:05• hírek • MTI

A húsiparban is bevezethetik a kedvezményes áfát

Várhatóan a húsiparban is bevezetik a 9 százalékos kedvezményes áfát Romániában - jelentette ki Achim Irimescu mezőgazdasági államtitkár szerdán.

Az államtitkár elmondta, hogy az intézkedés bevezetése nagymértékben attól függ, hogy mennyire volt eredményes a kenyér esetében a kedvezményes áfa. Romániában az általános áfa 24 százalék, ezt csökkentették a kenyér és a hasonló péktermékek esetében 9 százalékra szeptember 1-jével. A kormány azt reméli ettől az intézkedéstől, hogy csökkeni fog az ágazatban tapasztalható adócsalás.

Kifejtette, hogy 2010 júliusa után, amikor Romániában a megszorító intézkedések következtében 19 százalékról 24 százalékra emelkedett az áfa, a húsiparban megnőtt az adócsalás, amelynek nagyságát 2011-ben 230 millió euróra becsülték a szakemberek.  Az áfa megemelése után hirtelen több tíz tonna hús és hústermék tűnt el a forgalomból, 2011-ben és 2012-ben 71 ezer tonna disznóhús, és valószínűleg ez mind a feketegazdaságba került" - mondta az államtitkár.

Az államtitkár nem szólt arról, hogy mikortól esedékes az intézkedés, de Victor Ponta miniszterelnök korábban azt mondta, hogy előbb megvizsgálják a kenyér kedvezményes áfának hatásait, és csak utána döntenek a többi ágazatra kiterjesztéséről. Ponta szerint az első hatásvizsgálatokat szeptembertől számítva 6-9 hónap múlva végzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: