2007-12-20 17:09:37• hírek • Szatmar.ro

A hosszú élet titka: 50 ml bor naponta

A szeszes italok mérsékelt fogyasztása elősegíti a vér könnyebb keringését.

A hagyományos kínai orvostudomány szerint a szeszes italok mérsékelt fogyasztása, elősegíti a vér könnyebb keringését, valamint az energia áramlását. Egyszóval minden szempontból jót tesz a testnek az alkohol.

A legutóbbi kutatások szerint, egy jó minőségű likőr aromája 70 összetevőből áll, a bor pedig olyan speciális anyagokat tartalmaz, amely erősítik a gyomrot. A kínaiak szerint a rizsbor nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz, valamint olyan fontos hatóanyagokat, mint a dextrin, szerves savak, rengeteg vitamin, valamint 17 féle aminosav. Mivel nálunk nem igazán, vagy kevés helyen lelhető fel rizsbor, ezért a szükséges hatóanyagokat az egyszerű, szőlőből készült borokban is megtalálhatjuk.

A gyógy likőröknek nagyon nagy vitalizáló hatásuk van. Ezeknek, a likőröknek a kis mennyiségben történő fogyasztása, hosszú távon a szívinfarktus megelőzését is elősegítheti. A likőrök fogyasztása nagymértékben relaxál, télen pedig jó hatással van az immunrendszerre, ezért csökken az influenza veszélye. A likőröket és borokat minden esetben csak mértékkel szabad fogyasztani, különösen idősebb korban. Az ideális mennyiség időseknél 20-30 ml naponta. Semmi esetre sem szabad meghaladja, egyetlen korosztály esetében sem a napi 50 millilitert.

A vörösbor valósággal csodákra képes, ha naponta elfogyasztunk 30-50 millilitert. Mi teszi a bort az emberi szervezet számára ennyire hasznossá? Különféle és részben meglepő tényezők ezek, amelyek kölcsönhatása és egyidejű jelenléte a bort mérsékelt fogyasztás esetén valóban hasznossá és az egészségmegtartás szempontjából kívánatossá teszi. Ebből a szempontból a fehér- és vörösborok nem csak színükben térnek el egymástól.

A savtartalmát illetően az átlagos vörösborok enyhébbek, mint a fehérborok, és ezért az érzékeny gyomrú emberek számára kedvezőbbek. Fenol-vegyületekben, például színezőanyagokban, cserzőanyagokban és fenol-karbonsavban viszont a vörösborok gazdagabbak.

A vörösborok jellegéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a tannin. A tanninban gazdag vörösborok lassabban kialakuló, de tovább tartó alkoholhatást váltanak ki, mint a fehérborok. A vörösborok kevesebb bukéanyagot is tartalmaznak. Mindez a kisebb savtartalommal és a magasabb fogyasztási hőmérséklettel együtt azzal jár, hogy a vörösbort az ember emésztőrendszere jobban viseli. A vörösbornak nyugtató és altató hatása van, míg a fehérbor inkább élénkít.

A vörösborokban általában több nyomelem és vitamin található, mint a fehérborokban. A mérsékelt borfogyasztás kedvező hatásai közé tartozik, az általános közérzet javítása, az emésztés és a keringés serkentése. Több nemzetközi tanulmányban is rámutattak már, hogy a mérsékelt borfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújt a szív- és érrendszernek.

A német orvosok javaslatai szerint a nők ne fogyasszanak napi 20 ml, a férfiak pedig 30 ml alkoholnál többet. A kedvező élettani hatás elérése érdekében azonban fontos, hogy a borfogyasztás rendszeres legyen, és ne nagy időközönként történjen nagyobb mennyiségben.

Egyes esetekben nem ajánlott az alkohol bármilyen fajta fogyasztása. Ezek a személyek a gyulladásos betegségben szenvedők, vagy azok a betegek, amelyek valamilyen gyógyszeres kezelés alatt állnak. A cukorbetegek többsége fogyaszthat bort, méghozzá azokat, amelyekben nincs több cukor 20 ml-nél, ebből 16 ml lehet fruktóz és 4 gramm glükóz. A pontos adatokat a boros palackok hátsó címkéjén általában feltüntetik.

Figyelem: a túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre!

Ha naponta meghaladjuk az előírt 50 ml-t, az károsan hat az egészséges emberek szervezetére is. Ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, veszélyeztetjük a vérerek falait, ugyanis ezek kiszakadhatnak, károsodhatnak a szívsejtek, és sok olyan hasznos vitamin kiürülhet, mint a B1, B2, B6, C, valamint különböző ásványi anyagok is távozhatnak, mint a cink, magnézium vagy foszfor. Mondanunk sem kell, hogy a mértéktelen fogyasztása az alkoholnak a belső szervek súlyos károsodását valamint elhízást okoz. Ezért minden esetben legyünk mértéktartóak.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: