2012-09-29 10:04:48• hírek • MTI

A hőség nem jó a szívnek

A szívbetegségből eredő halálozás a különösen meleg napokon a leggyakoribb - derítették ki ausztrál kutatók.

A szakemberek Cunrui Huang vezetésével 1996 és 2004 közötti adatok alapján elemezték a szív- és érrendszeri halálozás és az évszakok, napok hőmérséklete közötti összefüggést. Figyelembe vették a páratartalom alakulását is.  Az eredményeket vitató szakértők rosszallják, hogy a kutatók csupán egyetlen - brisbane-i - meteorológiai állomáson mérték a hőmérsékletet, ezért az adatok általánosítása aligha lehetséges. Az viszont vitathatatlan, hogy a szív- és érbetegségek okozta halálozás statisztikailag jelentősen magasabbra - 50 százalékkal - emelkedett a nyári forróságban.

Azokon a napokon, amikor a hőmérséklet átlag tíz Celsius-fok volt, harmincan haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében Brisbane-ben. A 32 Celsius-foknál forróbb hőmérsékletű napokon átlag 45 ott lakó ember vesztette életét.
A tanulmányt a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat közölte. A kutatók áttekintették azokat a tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a halálozás növekedésében hőség hatására.

A meleg növeli a vér sűrűségét, különösen akkor, ha a beteg nem iszik eleget, főleg azokon a napokon, amikor sokat izzad és ezzel is folyadékot veszít.

A kánikula a szívet teljesítményének fokozására kényszeríti és a növekedő munka a szívizomzatot is megterheli. A vér sűrűségének növekedése a véralvadás valószínűségét ugyancsak megnöveli, ami fokozza a trombózis hajlamot. A munkacsoport hangsúlyozza, hogy a mind gyakoribb elhízás tovább növeli meleg napokon a kockázatot, ezért többet kell tenni a súlytöbblet felrakódása ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: