2008-08-02 16:41:31• hírek • Józsa János

A hőség az állatokat is megviseli

 Tovább folytatják az ellenőrzéseket az Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei a hőség alatt.

Kánikulai hőmérsékletben - ami 30-35 Celsius fok feletti hőséget jelent - továbbra is tilos az állatokat dolgoztatni, szállítani, vagy akár legeltetni.

A rendelet életbe lépése óta az Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei számos ellenőrzést végeztek, de egyelőre nem találtak kihágást az állatok tartását illetően. Az igazi hőség azonban még hetekig érezteti erejét és a hivatal a haszonállatok mellett különös figyelmet fordít a különböző hús- és tejtermékek, valamint ezek feldolgozásának helyet adó egységek körülményeire.

Nyáron ugyanis az élelmiszerek gyorsabban romlanak és az állati eredetűek talán a legveszélyesebbek a bakteriális fertőzések terjesztését illetően. Ezért végeztek július 24. és 31-e között ellenőrzéseket a feldolgozó egységek mellett üzlethelyiségekben is és két esetben büntetéseket is kiróttak. Ezer lejt élelmiszerek nem megfelelő környezetben történő árusításáért és 2000 lejt nem avatott személyek állat-egészségügyi tevékenységéért -tudtuk meg Dr. Corneliu Ceica-tól, az Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Az akciókat azonban tovább folytatják, és nagy figyelmet fordítanak továbbra is az állatok védelmére. Ennek megfelelően például az állatok hőségben történő szállításáért 2000 és 6000 lej közötti büntetéseket is adhatnak, míg, ha azt tapasztalják, hogy a hőség alatt nap közben magánszemélyek dolgoztatják haszonállataikat, elvehetik tőlük azt, bár, ahogy Corneliu Ceica kiemelte, ezen esetekre nincs kidolgozva a jogi háttér, ugyanis az nem szól az elkobzott állatok további sorsáról – hol lesznek tartva, ki eteti, gondozza őket.

J.J.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: