2013-02-27 14:11:39• hírek • MTI

A horvátok többsége támogatja az EU-s csatlakozást

A horvátok többsége továbbra is támogatja Horvátország európai uniós csatlakozását - derült ki az IPSOS Puls közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből.

A Nova TV kereskedelmi csatorna részére készített elemzés szerint ha most tartanának népszavazást Horvátország EU-s csatlakozásáról, akkor a horvátok 54 százaléka voksolna igennel, 37 százalék ellenezné a tagságot, 9 százalék pedig tartózkodna. Amennyiben csak két válaszlehetőség, az "igen" vagy a "nem" közül dönthetne, akkor a megkérdezettek 60 százaléka szavazna a belépés mellett, és 40 százalék ellenezné azt.

A csatlakozás népszerűbb a felsőfokú végzettségűek, a férfiak, a városi lakosság, de a főváros, Zágráb környékén élők körében is. Az euroszkeptikusok többségében a 60 évnél idősebbek, az alacsonyan képzettek, a falusiak, valamint az ország északi részén élők.

A megkérdezettek egy százaléka szerint a csatlakozás pozitív hatása már most érzékelhető. Hat százalék úgy gondolja, hogy a tagság kedvező hatásai az első évben, 22 százalék szerint két-három év múlva, 17 százalék szerint négy-öt éven belül, 17 százalék szerint csak öt év után mutatkoznak meg. A válaszadók 29 százaléka viszont úgy véli, hogy a csatlakozás sosem hoz hasznot Horvátországnak.

Horvátországban 2012 januárjában tartottak népszavazást az uniós csatlakozásról. A referendumon a szavazásra jogosultak 43,51 százaléka vett részt, közülük 66,27 százalék támogatta, 33,13 százalék ellenezte az ország belépését az EU-ba.
Horvátország a tervek szerint július elsejétől lesz teljes jogú tagja az Európai Uniónak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: