2018-05-08 17:44:42• hírek • Bede Emőke

A holokauszt szatmári áldozataira emlékeztek

Kedd délután a Várdomb utcai zsinagóga udvarán gyülekeztek mindazok, akik szerettek volna közösen megemlékezni az 1944 tavaszán elhurcolt szatmári zsidókról.

A 17 órakor kezdődő eseményt Besa Adrian, a szatmári zsidó hitközség vezetője nyitotta meg. „Hetvennégy éve annak a tragédiának, melyen többek között az észak-erdélyi, tehát a szatmári zsidóságnak is át kellett mennie az Auschwitz-Birkenau-haláltáborban. Nem feledhetjük ezt el annak érdekében, hogy hasonló atrocitások ne történhessenek meg újra” –mondta el Besa, majd felidézte a hitközség számára oly tragikus 1944-es esztendőt.
 

'44. május 3-án megkezdték Szatmánémetiben is a gettósítást, a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca, Károlyi köz (Kogălniceanu), József főherceg (Brâncoveanu), Báthory (Martirilor deportaţi) és Kert (Golescu) utcákban kialakított helyekre 18 900 zsidót zsúfoltak be. Városunkból végül hat szerelvény indult útnak: a vagonokban összesen 18 863 embert küldtek a halálba.
 

A hitközség vezetője az eseményekre és a tragédiára való emlékezés fontosságát hangsúlyozta beszédében. Mind elmondta, csak a múltból okulva lehet felkészülni a jövőre, melyben a történelem bármikor megismételheti önmagát –intette hallgatóságát Besa Adrian, kitől ezután helyi és megyei elöljárők vették át a szót, hogy szolidaritásukat fejezzek ki az egybegyűltek felé.
 

Ezt követően a zsinagóga udvaráról elinduló menet némán vágott neki a városnak, hogy elgyalogoljon az ortodox zsidó temetőbe, hogy az ott elhelyezett emléktáblánál is leróják szertartással egybekötött kegyeletüket. 





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: