2011-10-12 09:40:22• hírek • MTI

A holokauszt áldozatairól emlékeztek meg Bukarestben

A romániai holokauszt áldozatairól emlékeztek meg kedden Bukarestben abból az alkalomból, hogy Romániában hetven évvel ezelőtt kezdődött meg a zsidók deportálása.

Traian Basescu államfő üzenetében kifejtette: ez a megemlékezés annak a szomorú történelmi múltnak a vállalása, amely a román zsidók Dnyeszteren túli területre való deportálásának kezdetét idézi fel, azt az időszakot, amikor embereket egy ideológia nevében áldoztak fel. A romániai zsidó hitközségek szövetsége és a romániai Elie Wiesel Intézet által szervezett megemlékezésen részt vett Izrael, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország bukaresti nagykövete. Az amerikai nagykövet méltatta Románia törekvését, hogy szembenézzen saját múltjával.

Radu Ioanid, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója üdvözölte, hogy a román kormány két évvel ezelőtt emlékművet állíttatott Bukarestben a holokauszt áldozatainak emlékére. Ugyanakkor aláhúzta, hogy az antiszemitizmus és az egykori fasiszta vezetők kultusza még mindig jelen van Romániában, amelyet óva intett attól, hogy - mint mondta - Magyarország sorsára jusson, ahol a Jobbik parlamenti párt lett.

Ioanid szerint a romániai holokauszt nyomán 280 ezer román és ukrán zsidót deportáltak a Dnyeszteren túli területre, valamint 25 ezer romát is. Emlékeztetett, hogy az akkoriban Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből 135 ezer zsidót szállítottak a haláltáborokba. A holokauszt áldozatairól szerdán a román parlament képviselőházában is megemlékeznek.
Romániában hivatalosan 2004 óta szervezik meg ezt a megemlékezést. Akkor Ion Iliescu volt államfő által a romániai holokauszt vizsgálatára felkért nemzetközi bizottság megállapította: Románia polgári és katonai hatóságait 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért terheli a felelősség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: