2015-01-27 17:17:40• hírek • Szatmár.ro

A holokauszt Szatmár megyei áldozataira emlékeztek

Az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának a napján, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján Szatmárnémetiben is megemlékezést tartott a Szatmár Megyei Múzeum és a helyi zsidó hitközség. A náci népirtás hatmillió áldozatáról emlékeztek meg, ebből közel 19 ezer személy volt szatmári.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Szatmárnémetiben a várdomb utcai zsinagóga udvarán tartottak gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött emlékezést. Décsei Nicolae, a zsidó hitközség vezetője köszöntötte az emlékezőket. Elmondta: a holokauszt szatmári emlékművén található hat mécses jelkép, minden mécses egy-egy millió áldozatra emlékeztet.

A második világháború idején, 1944-ben mindössze két hét alatt, 18.863 zsidót deportáltak Szatmár megyéből koncentrációs táborba. Az embereket hat szállítmánnyal vitték a lágerekbe, túlnyomó többségük pedig sosem tért haza.

A havas esőben megtartott megemlékezésen felszólalt Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, imádságok és fohászok hangzottak el az áldozatok emlékére héber, magyar és román nyelven is.

Az imádságokat követően a résztvevők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére, illetve a régi zsidó szokás szerint egy-egy követ, kavicsot helyeztek el az emlékművön.

A megemlékezés a Szatmár Megyei Múzeumban megtartott szimpóziummal folytatódott, illetve zárult.

Décsei Nicolae, a zsidő hitközség vezetője köszöntötte az emlékezőket

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: