2009-07-17 10:43:38• hírek • Sütő András, MTI

A hőguta és veszélyei állatainkra

Itt a nyár a maga elengedhetetlen hőségével. A meleg és a nap tűző sugarai elől árnyékban vagy vízben keresünk menekvést. De mi a teendő ilyenkor négylábú kedvenceinkkel?

Ugyanúgy, mint nekünk, állatainknak is szükségük van a napfényre és a melegre, de csak bizonyos határig. A túl nagy forróságban - főleg a hosszú szőrű kutyák - ők is nagyon szenvednek, ezért ilyenkor az árnyékba húzódnak hűsölni. A fák vagy a bokrok alatt a nedves földbe hatalmas lyukakat ásnak, majd belefekszenek.

Ha lehetséges, akkor a kozmetikussal vágattassuk le a kutyák nagy bundáját. Egyrészt könnyebben lehet kezelni a rövidebb szőrt, és a hőguta kialakulásának is kisebb az esélye. Soha ne felejtsük el, hogy állataink nem képesek úgy izzadni és ezáltal a felesleges hőtől megszabadulni, mint mi. Testfelületükön ugyanis jóval kevesebb verejtékmirigy található, mint az emberekén, és ezek is inkább a talppárnákon helyezkednek el. A hőleadás egyedüli megoldása a lihegés, amely révén azonban nemcsak hőt, de nagyon sok folyadékot is veszítenek, ezért a víz folyamatos pótlására nagy gondot kell fordítani. Azt se felejtsük el, hogy az ivóvizet a nagy melegekben gyakrabban kell cserélni, mert a felmelegedett vizet kedvenceink nem vagy nem szívesen isszák meg. A (nem túl) hideg víz ugyanis jobban oltja a szomjat.

Ha állataink velünk utaznak az autóban, mindig vigyünk számukra vizet egy kis üvegben, időnként álljunk meg egy rövid sétára az autópálya parkolójában, és engedjük le az ablakot. Ha tehetjük, inkább kora reggel induljunk, amikor nincs olyan nagy hőség. Ha a jármű légkondicionálóval fel van szerelve, használjuk ki a lehetőséget, de ennek túlzott használata mind nálunk, mind állatainknál kötőhártya-gyulladás veszélyével járhat.

Ha bevásárolni megyünk - még ha  csak 5 percre is" - soha ne hagyjuk őket egyedül az autóban, pláne ne felhúzott ablakokkal, mert a levegő hőmérséklete pillanatok alatt a kritikus hőmérséklet - akár 45-50 Celsius fok - fölé emelkedhet, és kialakulhat a baj. Kedvencünk elfekszik, erőteljesen liheg, hívásra nem vagy csak alig reagál, később tudatvesztés is felléphet. Megoldásként helyezzünk hideg vizes borogatás a végtagokra, töröljük meg a szájat és környékét nedves ruhával, vigyük az állatot haladéktalanul hűvös helyre, és mielőbb juttassuk állatorvoshoz. Öntudatlan állapotban tilos vizet vagy bármilyen folyadékot itatni velük a félrenyelés veszélye miatt!

Ha kedvencünk műtéti beavatkozáson esik át, és a műtét után hazavihetjük, azt lehetőleg hűvös időben tegyük meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor siessünk mielőbb haza, mert a beteg állat hőszabályozás még gyorsabban és könnyebben felborulhat, mint egészséges társaié.

A hűsölés másik módja az úsztatás. Annak ellenére, hogy minden kutya ösztönösen tud úszni, tehát erre nem kell őket megtanítani, mégsem mindegyik szereti a vizet. Ha strandon, tóparton vagy szabad víz mellett nyaralunk, csak akkor engedjük vízbe kutyáinkat, ha azt tábla nem tiltja, ha nem zavarjuk ezzel mások nyugalmát, illetve ha annak vize kellőképpen tiszta. Sokszor előfordul ilyen fürdőzések után, hogy kutyánk füle begyullad a fertőzött, szennyezett víztől. Ne halogassuk a dolgot, mielőbb vizsgáltassuk meg az állatot, és kérjük állatorvosunk tanácsát, segítségét.


Az ebeket is lefárasztja a nagy meleg
Az ebeket is lefárasztja a nagy meleg


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: