2016-10-04 12:11:31• hírek • Szatmár.ro

A hidegre forduló időjárás a testünket is megviseli

Dr. Oprea Maria, a Korall Klinika endokrinológusa beszélt a hideggel érkező testi változásokról.

Kiket a meleg, kiket a hideg időjárás visel meg jobban. A most beköszöntő hideg miatt legfőképpen azok izgulhatnak, akiknek a pajzsmirigye rakoncátlankodni szokott - magyarázza Dr. Oprea Maria endokrinológus. A mirigy ugyanis fontos szerepet tölt be az emberi test hőháztartásának szabályozásában. A pajzsmirigy által termelt hormonok szintjét ilyenkor bizonyos esetekben szakember segítségével kell beállítani, az endokrinológus ilyenkor egy alapos kivizsgálás mellett egy ultrahangos vizsgálat is indokolt lehet.

A pajzsmirigyre más, hideg időjárással kapcsolatos betegségek is hathatnak. Oprea Maria szerint gyakori a vírusos légúti megbetegedések időszakában, hogy a vírus a pajzsmirigyre is lehúzódik. Ennek legfőbb jele a torokfájás, de ez nem olyan megfázáskor érzett fájdalom, hanem ennél sokkal erőteljesebb - már kívülről a nyak felületének érintése is fájdalmat okozhat. Ez a fájdalom ráadásul kisugárzik a fogakra, fülre, lázzal és rossz közérzettel párosul. Ebben az esetben is ajánlott endokrinológus segítségét kérni, egy alapos vizsgálat sokat segíthet a tünetek enyhítésében és az esetleges gondok feltárásában. A vírus okozta probléma egyébként akár különösebb kezelés nélkül is eltűnhet, de nyoma maradhat, ami később a pajzsmirigy túlműködését eredményezi - ezért sem szabad félvállról venni az ilyen betegséget.

A hideg időjárás a nőket talán még jobban megviseli, mint az erősebb nem képviselőit. Az alacsony hőmérséklet a menstruációs ciklusra is befolyással lahat. Dr. Oprea Maria szerint megtörténhet, hogy a havi vérzés a vártnál előbb vagy később érkezik, s az sem kizárható, hogy havonta több alkalommal is jelentkezik és az ezzel járó fájdalom a megszokottnál intenzívebb. Ebben az esetben a nőgyógyász mellett az endokrinológust is fel kell keresni!

Szintén elsősorban a nőket érintő és aktuális téma: a hétvégén került sor egy figyelemfelkeltő sétára a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából. A doktornő ezúton is szeretné felhívni a figyelmet a rendszeres vizsgálatok, a szűrés fontosságára. Dr. Oprea szerint hihetetlen fontosságú, hogy a hölgyek rendszeresen vizsgálják mellüket, ha pedig fájdalmat éreznek vagy egy göböt tapintanak ki, elsőként az endokrinológust keressék fel. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha a mellből tejszerű váladék szivárog, annak ellenere, ha a páciens nem szoptat.

Bővebb információkért vagy kivizsgálásért keresd a Korall Klinika endokrinológusát, Dr. Oprea Mariát. Ő hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 15 óra, kedden 10 és 17 óra, csütörtökön pedig 12 és 19 óra között rendel. Ha időpontot szeertnél előjegyezni, akkor pedig hívd a 0361-412-037-es telefonszámot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: