2014-05-21 15:34:38• hírek • Szatmár.ro

A hétvégén tartják a Siklóernyős Találkozót

A szatmári sportrepülő-élet felélesztése a május 23-25-i rendezvény célja.

A Szatmár Megyei Tanács támogatásával Siklóernyős Találkozót szerveznek a Szatmárnémeti repülőtéren május 23-25-én. A rendezvényt eredetileg egy héttel korábban tartották volna meg, ám akkor az időjárás annyira elromlott, hogy a szervezők kénytelenek voltak tolni a találkozó időpontját. Ezt így az EP- és időközi parlamenti választások hétvégéjén tartják, ám sokakban felvetődött a kérdés, hogy ekkor nem ütközik-e törvénybe ilyen esemény szervezése.

"Jogászokkal és a választási bizottságokkal is egyeztettük, értelmeztük a törvényt. Olyan tömegrendezvényeket nem lehet ilyenkor rendezni, ahol zene, színpad, alkohol és választási jelvények lesznek. Ez nem kampány, hanem sportrendezvény lesz, amelyen a helyiek mellett főként magyarországi sportolók - siklóernyősök - vesznek majd részt" - magyarázta Fülöp Szabolcs szervező.

Fülöp, aki egyébként siklóernyős oktatói végzettséggel is rendelkezik, a találkozó megszervezésének céljáról is beszélt. Megtudtuk: régen aktív sportrepülő-élet volt Szatmárnémetiben, sokan vitorlázórepülőztek, ejtőernyőztek. A sportolók száma aztán csökkenni kezdett, a sportreptérnek lejárt a műszaki engedélye, amit nem újítottak meg. Emiatt a még aktív sportolók a nagybányai repülőtérről repültek.

A hétvégi rendezvénnyel megpróbálják újra beindítani a szatmári repülős sportéletet, mert az infrastruktúra megfelel a feltételeknek. Mivel a siklóernyőzés az egyetlen repülős sportág, amely "nem kerékről indul és azzal érkezik" - tehát nincs hozzá szükség a sportreptérnek műszaki engedélyre - ezért ennek a sportnak a népszerűsítésével kezdik az újraélesztést. Felmérik azt is, hogy lenne-e igény egy csörlős autó beszerzésére, amely segítségével a levegőbe emelkedhetnnek az ernyősök. A Szatmár Megyei Tanács tervei között szerepel a műszaki engedély megújítása, amennyiben sikeres lesz a hétvégi rendezvény, illetve megnő az érdeklődés a repülős sportok iránt.

"Romániában a siklóernyőzés sokak szerint hegyhez kötött, azaz egy hegy tetejéről indulnak repülni. Szeretnénk bebizonyítani, hogy síkvidéken is remekül lehet siklóernyőzni, ennek pedig az a módja, hogy az ernyőst felcsörlőzik 600-800 méterre" - mondja Fülöp.

Siklóernyős találkozót a közelben Hajdúszoboszlón tartanak évente, ennek mintájára szervezik meg a szatmárnémeti találkozót is. Ennek keretében a résztvevők egy házi versenyben is bizonyíthatnak - díjat kap majd a legtöbb időt a levegőben töltő, a legmagasabbra jutó és a legtávolabbra eljutó siklóernyős is.

A találkozón a közönségnek lehetősége lesz belekóstolni a siklóernyősök életébe, felpróbálva egy ernyőt, megismerkedve a műszerekkel vagy segíteni a sportolóknak az ernyők összecsomagolásában. Emellett lesz tandemes repülés is, amit némi fizetség ellenében lehet majd kipróbálni. A rendezvényre a belépés természetesen ingyenes, a résztvevők pedig az Aeroclub bejáratán keresztül közelíthetik meg a repülőtér kifutópályáját.

A rendezvény programja:

Május 23.
13:00 órától csörlők beüzemelése, próbarepülések, a légirendről való egyeztetés a repülésirányítással
17:00 órakor hivatalos megnyitó
19:00 órától hátimotoros repülés, paratrike repülés, tandemrepülés csörlésből, a csörlésből repülésre felkészítése a pilótáknak
20:00 órakor repülős programok vége

Május 24.
08:00 - 11:00 óra között motoros repülések, a csörlésből repülésre felkészítése a pilótáknak, tandemrepülés csörlésből 11:00 - 20:00 óra között folyamatosan csörlés, tandemrepülés csörlésből, hátimotoros és paratrike tandemrepülés
11:00 - 16:00 óra között háromszög távrepülő verseny
20:00 órakor távrepülő verseny eredményhirdetése és közös bográcsos vacsora a pilótákkal és hozzátartozóikkal

Május 25.
08:00 - 11:00 óra között motoros repülések, a csörlésből repülésre felkészítése a pilótáknak, tandemrepülés csörlésből
11:00 - 16:00 közöt folyamatosan csörlés, tandemrepülés csörlésből, paratrike tandemrepülés
17:00 programzárás
17:00 - 20:00 között programon kívüli repülések

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: