2020-01-10 13:57:00• hírek • Bajnai Botond

A héten három éjszakai hajléktalansegítő akciót is szerveztek a máltások

Idén is folytatják éjszakai hajléktalansegítő akcióikat a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetének önkéntesei. Az elmúlt héten háromszor is mínusz 7 Celsius fok alá süllyedt a hőmérők higanyszála, ami a máltás csapat számára éjszakai műszakot jelent.

 

Az idei január is komoly hidegekkel indult, a város hajléktalanjai számára nehezek voltak a nappalok, de talán még nehezebbek éjszakák. Az utcánkon élők számára minden nap egy, a túlélésért vívott harc egy sokadik csatája, amelyeket segítség nélkül nem mindenki képes túlélni. Tisztában vannak ezzel a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei is, éppen ezért immár 7 éve igyekszenek segítő kezet nyújtani a város hajléktalanjainak, amikor a helyzet kritikussá válik.

Ha az éjszakai hőmérséklet mínusz 7 Celsius fok alá esik, a segélyszolgálat önkénteseinek egy 6-8 fős csapata éjszakai műszakot vállal: felkutatják a hajléktalanokat, forró teát, meleg ételt, igény esetén ruhát, takarót visznek, hogy könnyebb legyen az hideggel való éjszakai harc.



Az idei évből még csak néhány nap telt el, ezen a héten pedig komoly hidegeket hoztak az éjszakák.

Hegedüs Gergő a Máltai Szeretetszolgálat országos szervezetének ifjúsági vezetője, és a szatmári kirendeltség irányítója szerkesztőségüknek elmondta, háromszor is éjjeli akciót szerveztek az elmúlt napokban, éjféltől hajnali három óráig mindhárom éjszakán kilenc-kilenc hajléktalant sikerült felkutatni és segíteni azokon.

„Hét éve kezdtük el az éjszakai hajléktalan-megsegítő akcióinkat, sok újdonság idén sincs, viszont hajléktalanok sajnos vannak. Az elmúlt napokban 9 esettel találkoztunk. A legtöbben a már megszokott búvóhelyeken találtak menedéket, viszont az eddigiekben nem tapasztalt helyeken is találtunk hajléktalant, például piacok asztalaiban is voltak elbújva, illetve találtunk egy nagy kupac ruhát, egymásra halmozott anyagdarabokat, nem is gondoltuk volna, hogy ezek alá befészkelve egy másik hajléktalanra bukkanunk” – mesélte a segélyszervezet vezetője.



Elmondta továbbá, hogy az elmúlt hét három éjszakája során igyekeztek változatos ellátmánnyal érkezni az utcákon élőkhöz. Minden este volt forró tea, de az ételt, mindig mást hoztak: először szendvicset és egy-egy tábla csokit vittek, majd babkonzervet, kenyeret és gyümölcsöt, majd főtt ételt, borsófőzeléket, kolbásszal, mellé gyümölcsöt hoztak a nélkülözőknek.

„Minden este nagyon örültek nekünk, viszont a második éjszakán, amikor a babkonzervet vittük, az egyik hajléktalan, még el sem hagytuk a menedékét, gyertya lángja fölött meg hozzá is fogott a konzerv felmelegítéséhez. Megindító pillanat volt, tudtuk, hogy jókor érkezett a segítség” – mesélte tovább Hegedüs Gergő.



Az éjszakai akciók során minden esetben 7 férfit és 2 nőt találtak a máltás önkéntesek, viszont csak egyetlen nő volt, aki hajlott rá, hogy őt az önkéntesek a hajléktalanszállóra vigyék. A többiek azonnal nemet mondtak, inkább választották az éjszakai dermesztő hideget, és a fagyhalál kockázatát, de a szállóra nem akartak bemenni.

„Úgy gondolom, hogy a szabályok miatt nem akarnak bemenni a szállóra, de valójában senki nem indokolja meg. Nem és kész, inkább az utca. Erőszakkal pedig senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy ott töltse az éjszakát” – mutatott rá a máltás vezető.

Meglátása szerint, annak ellenére, hogy többé-kevésbé szélvédett, száraz helyen húzódnak meg a hajléktalanok, így is ki vannak téve a fagyhalál kockázatának, mégpedig leromlott egészségi állapotukból kifolyólag.

„A legtöbbjüket annyira megviseli ez az életforma, hogy a korukat is nehéz volna megtippelni. Sokan le vannak gyengülve, betegesek, az immunrendszerük sem valószínű, hogy túl erős, ezért mindannyian ki vannak téve a fagyhalál kockázatának. Mi mindig felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy az általunk hozott forró teát ne csak igyák, de tegyék be a takaró alá, melegedjenek meg általuk. A nekik szánt élelmiszereket is úgy visszük, hogy másnap is ehessenek abból, mert látjuk, szükségük van a segítségre”.

Hegedüs Gergő szerint idén biztosan lesz még éjszakai akciója a máltás önkéntesek csapatának, hiszen a tél még javában hozhat mínusz 7 Celsius foknál hidegebb éjszakákat. Ilyenkor pedig kötelességtudattól vezérelve, menni fognak, és viszik majd az éltet és a forró teát a város hajléktalanjainak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: