2014-06-29 10:49:22• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Andrea: Szerinted meddig tápláló az anyatej? kisfiam 18 hónapos és minden más étel mellett még mindig csak az anyatej a fő tápláléka. Köszönöm.

Gödri Réka: Kedves Andrea! Az anyatej egyéves koron túl is tápláló, tulajdonképpen mindaddig tápláló, amíg a kisfiad és te úgy döntötök, hogy fenntartjátok ezt a kapcsolatot. Egy jó cikket ajánlok ebben a témában, a La Leche Liga magyarországi oldaláról: Az egy éven túli szoptatásról | La Leche Liga Magyarország
minden jót, Réka


Ludmilla: Tisztelt Doktor Úr! Ludmilla vagyok és csak 21 éves leszek. Az érdekelne engem, hogy miként tudom meg, hogy ha van víz felgyűlve a szervezetemben, mivel dagadnak a térdeim és a bokáim is és kevés idő alatt felszedtem 12 kilót. A két dolognak van osszefüggése és ha nincs, mi okozza a lábdagadást és a hirtelen elhízást? Köszönöm, tisztelettel Ludmilla

Dr. Láng László: Javasolom egy részletes  laborvizsgálat elvégzését- cukor, vesefunkció, pajzsmirigy vizsgálat mindenképpen része kellene legyen.
Belgyógyász tisztázza, hogy van-e valóban fölös víz a szervezetében és ha igen, akkor mi a teendő.
Tisztelettel
Dr. Láng László


Ingrid: Tisztelt Zsolt! Kinek ajánlott a lovasterápia? Itt a megyében zajlanak ezek a terápiák?

Dumitrán Zsolt: Kedves Ingrid! A lovasterápiának a német felosztás szerint három ága van:
1. Hippoterápia-főleg a mozgássérült vagy mozgásukban akadályozott személyeknek szól
2. Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna-tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, pervaziv fejlődési zavarral, látás és hallássérült, hiperaktivitással vagy figyelemzavarral küzdő gyerekeknek és fiataloknak szól.
3. Pszichológiai lovasterápia-pszichiátriai betegségek kezelése.
Legjobb tudomásom szerint Szatmár megyében, illetve Romániában nincsen szakképzett lovasterapeuta. Mi Nagygécen, Szatmártól 12 km-re foglalkozunk lovasterápiával,főleg hippoterápiával(www.lovasoktatas.eu)
Dumitran Zsolt


Balázs: Tisztelt szakértő! Nyolcvan éves édesanyámmal szeretnék külföldre utazni, nagyjából egy hónapra. Milyen biztosításokat lehet számára kötni, amibe benne foglaltatik az orvosi ellátás, ha netán erre lenne szükség? Köszönöm válaszát!

Szabó Arnold: Tisztelt érdeklődő! Először is Isten éltesse az édesanyját! Másodszor pedig ilyen korban elég nehéz biztosítást kötni, de azért létezik 1-2 biztosító, amelyik bevállalja, de csak orvosi igazolással. Ilyen biztosíto például az Omniasig.
Szabo Arnold

Imi: Az volna a kérdésem, hogy hány kilóval érdemes kezdeni az edzést, ha a mellizmom szeretném megdolgozni? Válaszod köszönöm!

Simon Cristian: Helló, a kilogramm nem számít, annyival kezdd, ami nem megerőltető, tehát legalább 10-15 mozgást tudj csinálni szériánként.
Simon Cristian


Reka: Érdeklődni szeretnék, hogy egy angol nyelvkurzus mennyibe kerül, és hogy mennyi időbe telik ezt elvégezni. Válaszod előre is köszönöm. Üdv., Réka.

Schmidt Erika: Kedves Réka, a Consult Scolari által kínált tanfolyamok árát megtalálod az egyesület weboldalán (www.consultscolari.ro). Ezek az árak egy modulra vonatkoznak, egy modul pedig 30 tanórát jelent. Minél nagyobb létszámú a csoport, az egy főre eső tandíj annál alacsonyabb.
Ami a tanfolyam hosszát illeti: Egy szint  (pl. A1, A2, B1 stb.) tudásanyagát átlagosan 120 tanórában lehet elsajátítani. A 30 tanórát általában 15 találkozó formájában kínáljuk, így,  ha hetente kétszer jössz órára, 30 tanórára kb. két hónapot lehet számolni, egy szintre pedig (ez négy modul), kb. nyolc hónapot. Ez tehát egy standard tanfolyam szerkezete, de mint mindig, ettől eltérő megoldásokra is van lehetőség.
Üdvözlettel,
Schmidt Erika

Éva: Tisztelt Doktor Úr! 20 éve visszatérő problémám, hogy "beáll" a derekam, az utóbbi 2 évben súlyosbodtak a tüneteim. 2-3 napnál tovább tart mire ki tudok újra egyenesedni, a fájdalom a derekam mellett a medencémben, lábamban föleg combközépig nagyon erős, a járás nagy fájdalmat okoz. MR vizsgálati eredményem myleon ép. L5 discus median enyhe hátra boltosulás gyöki kompresszió nincs. RTG eredményem mindkét oldalon SIrésben caudalisan keskeny vacuum fenomen van, spina bifida occuta S.I Arthrosis SI I.u. Fiziko-terápia, gyógytorna részben segít, de az alapfájdalom nem múlik, mit tudna javasolni? Köszönettel várom válaszát!

Dr. Borz Tibor: Amennyiben a rendszeres gerinctorna már nem segít, szakorvos által beadott kisízületi steroidos blokád-injekciókkal lehetne próbálkozni. Súlyosabb esetben fúziós műtét is szóba jöhet, melynek során az érintett gerinc-szegmentum műtéti elmerevítése történik.
Dr. Borz Tibor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: