2015-11-08 14:54:30• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Hajnalka: Kb.  3 hete a lányomnak elkezdett fájni a bal válla. Azt mondta, nem tudja, mit csinált vele. 15 éves a lányom. Erőtlennek érezte a kezét és azt mondta, olyan érzés mintha, húzná valami lefelé. Elvitte a férjem a sebészetre, ahol megröntgenezték. Kérdezték tőle, hogy valami rossz mozdulatot csinált-e? De nem tudta rá a választ, mert az éjszaka közepén panaszkodott a fájdalomra, miközben háton feküdt. Azt mondták, hogy nincs eltörve neki meg semmi elváltozás nincs a bal vállán. Azt mondták, hogy felkötik a kezét, majd egy hónapos felmentést kapott torna alól. Majdnem egy héten keresztül fel volt kötve a keze, de még mindig fájt neki. Csak fájdalomcsillapítóval tudott elaludni, meg vettünk a vállára tapaszt, hogy az is enyhítse a fájdalmát meg diclakalt is kentük neki. Néha-néha kivette a kezét, hogy ne zsibbadjon el. De nem tudta valami sokáig tartani, max. 20 percig, mert fájt neki és már alig tudta felemelni a kezét meg mozgatni az ujjait. Azt mondta, nem bírja tovább, el akar menni még egyszer orvoshoz, hogy kiderüljön, mi baja van, mert a sebészeten nagyon nem tudták megmondani. Elvittük egy másik sebészetre, hátha ott meg tudják mondani neki, hogy mit kéne csinálnunk vele. Ott is megröntgenezték, ugyanazt mondták neki, mint a másik sebészeten. De most már azt mondták neki, hogy vegye le a kötést sűrűbben és mozgassa a kezét, hogy szokjon hozzá a terheléshez, mert nagyon legyengült a keze a sok felkötözéstől. Az elején nehezen ment neki, de 4 nap múlva már véglegesen levette a kötést. Ugyan még fájt neki egy picit a keze, de azt mondta, hogy azt szinte meg sem érzi már. Eltelt 4 nap, rendbe jött teljesen a keze. Amig nem volt jó a bal keze, addig mindent a jobbal csinált meg próbált a másik kezével is csinálni valamit. A tegnap előtti napig minden jól ment, majd a jobb kezében is érezte ugyan azt a fájdalmat. Nem olyan erősen fáj neki most a jobb, mint múltkor a bal, de már megint csak fájdalomcsillapítóval tud elaludni. Nem tudom, hogy mi lehet a gond. Hova kéne elvigyük? Mit kéne csináljunk vele? Meddig fog még ez folytatódni? Akkor a bal keze is megint elkezd neki majd fájni? Kérem segítsen, mit kéne tennünk?Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Szatmári Lajos: Kedves Hajnalka, vigyék a kislányt egy gyermekgyógyászhoz. A fájdalom jöhet akár egy krónikus torokgyulladástól is.

Dr. Szatmári Lajostól ide kattintva kérdezhetsz!


B. Nina: Tisztelt doktor úr! Autóbalesetet szenvedtem 8 éve, a csigolyák összeroppantak. A mostani leletemet legyen szíves megmagyarázni. Nagyon fáj a hátam azóta, menet közben le kell állnom a fajdalom miatt. Mit tanácsol dr. Úr? Az ábrázolódo csigolyák mésztartalma csökkent. A Th XI. csigolya állománya nagymértékben megkeskenyedett (ventralis magassága kb. 12 cm) ezen szakaszon gibbus képződes is látható. A Th. VIII csigolya állománya kevéssé keskenyebb. Az I-III. csigolyák zárólemezei mérsékelt egyenetlenséget mutatnak, a II-III alsó zárólemezen apró Schmorl hernia látható. A proc. spinosumok kiszélesedtek a caudalis részen egymáson támaszkodnak. Az ábrázolódo gerincszakaszon kisméretű peremosteophytosis látható. Köszönöm válaszát.

Dr Borz Tibor: Megfelelő gerinctornával, esetleges fizikoterápiás kiegészítéssel, jó eredményeket lehet elérni. Végső esetben akár műtéti korrekció is szóba jöhet, erre azonban ritkán van szükség.

Kérdezd Dr. Borz Tibort ide kattintva!


Zsuzsa: Tisztelt Doktor Úr! Ha a torkom megfájdul, miért fáj a térd ízületem is? Lehet összefüggés a kettő között? Válaszát köszönöm.

Dr. Láng László: Ritka, de nem kizárható az összefüggés a torok és térdfájdalom között. Laborvizsgálat tisztázhatja a kérdést.

Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva!


László: Olyan kérdésem lenne, hogy a bor lefejtése után 120 l-es hordó tele van. Az idő múlásával a hordóból fogy a bor. Mivel feltölteni nincs lehetőségem, kérem adjon tanácsot, mit tehetek az oxidáció elkerülése érdekébe. Válaszát előre is köszönöm.

Serli Csilla: Ez a kistermelők egyik legnagyobb problémája. Csak azt tudja csinálni, hogy átfejti kisebb tárolóedényekbe (hordó, üvegballon).

Serli Csillától ide kattintva kérdezhetsz!


Kiss Dorina: Van egy husky kutyánk és epilepsziás és folyton nyüszít. Pár napja volt egy rohama és nem tudjuk, hogy miért nyüszít. Folyamatosan nem leli a helyét és nyugtalan. Nem tudja, hogy esetleg mi lehet nála a probléma?

Román József kutyakiképző lektor: Kedves Dorina! Legyen szíves állatorvoshoz vinni a kutyát, az epilepszia nem játék!

Román Józseftől ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: