2015-10-10 19:54:20• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Szabina: Apukámnak eltört a 7-8-as csigolyája, belső vérzése is van még picit. Nem érez semmit deréktől lefelé. Ez az egész 5 napja történt. Szeretném megkérdezni, hogy van-e esély a gyógyulásra és hogy újra lábra fog-e állni? Válaszát köszönöm.

Dr. Láng László: Feltételezem, hogy a háti gerinccsigolyája törhetett el a betegnek és ez nyomja és károsíthatja a gerincvelőt. Gondolom, hogy közben CT vagy MR vizsgálat történt, illetve idegsebészeti beavatkozás is. A fenti vizsgálatok alapján, illetve az idegsebészeti beavatkozás/vizsgálat alapján lehet a prognózisról nyilatkozni.


Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Bea: Tisztelt Doktor Úr! 30 éves vagyok, 13 éves korom óta scoliosisom van, évekig fűzőt hordtam, gyógytornára jártam. A fájdalom mindennapos dolog, de egyre elviselhetetlenebb. A kérdésem az lenne, hogy mi a véleménye a gerincnyújtó padokról, illetve a csontkovácsolásról? Segíthet valamelyik enyhíteni a fájdalmat? Válaszát előre is köszönöm!

Dr Borz Tibor: A gerincnyújtó pad (ún. denevérpad) adott esetben hatásos lehet, ugyanakkor szakképzett (és szakmai felelősségbiztosítással rendelkező) manuál-terapeuta is enyhíthet a panaszain.

Kérdezd Dr. Borz Tibort ide kattintva!


Nicko: A kérdésem az lenne, hogy a félelem legyőzhető-e meditációval, esetleg agykontrollal?

Borsi Zsuzsa: Mindkét módszer enyhítheti a félelem vagy szorongás tüneteit, de egyik sem szünteti meg az azt kiváltó okokat. Ha gyökerestől szeretné megszüntetni ezt a problémát, a leghatékonyabb, ha szakemberhez fordul.

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva.


Bea: Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapos lányomnak a jobb vállán van egy "mélyen ülő érdaganat " melyet április óta propranolol krémmel kezeltünk. A kezelés ellenére a daganat növekedett és ezért 3 hete propranolol port is kap, napi kétszer. Ez utóbbi szívgyógyszer, melynek egyik mellékhatása a daganat felszívódása. (Megjegyzem: szemmel láthatóan zsugorodik.) A kezelőorvos elmondása szerint esetünkben nem alkalmazható műtéti eljárás az eltávolításra. Kérdésem az lenne, hogy a szövetek közé mélyen behatoló érdaganatot valóban nem lehet műteni? Aggódom a kislányom egészsége miatt. Válaszát előre is köszönöm!

Dr Szatmári Lajos: Kedves Bea, műteni a szervezet bármely részén lehetséges, de ha a hemangioma zsugorodik, akkor nem szügséges a beavatkozás.

Dr. Szatmári Lajostól ide kattintva kérdezhetsz!


Márti: Kedves Enikő, a kislányom sose szeretett oviba járni. A reggeli elválásnál mindig sírt, de aztán megnyugodott. Most viszont szörnyű vele. Az ovi első 2 hetében szorongott, még az ebédet is végigizgulta, távolba merengett stb. Aztán fokozatosan javult a helyzet. Viszont tegnaplőtt este láttam rajta, hogy újra szorong: egy bizonyos mondatot 50x elismételt, közben úgy izgult, hogy folyamatosan elfelejtette, amit mondani akart. Ez ismétlődött másnap reggel és naponta többször is. Azt nem sikerült kiderítenem, mi történhetett az oviban. A reggeli búcsúzkodások is hosszadalmasak, és nagyon ideges eközben. Az óvonő azt mondta, hogy igazán csak délután enged fel, akkor meg túl eleven is. Ezt a lányom is megerősíti, mivel tudja, hogy hamarosan hazamehet. Ha kérdezem őt, hogy miért nem érzi jól az oviban magát, azt mondja, hogy hiányzunk neki. Van 2 barátnője, de az egyik, akit főnöknek tekint, sokszor gonoszkodik vele. Ha sírós a lányom, akkor nem is játszik vele. Szerintem ő nagyon gonosz. Hiába mondom az enyémnek, hogy barátkozzon mással...Még annyit, hogy nagyon nagy benne a megfelelési és a tökéletességre való kényszer. Pl. a párnáját addig igazgatja, sokszor 1 cm-ket, amíg szerinte nem tökéletes. Sokszor megkérdezi, hogy anya, te hogy akarod, hogy csinálnád? Az is aggaszt, hogy szeptembertől suli. Nem beszélve róla, hogy idegen környezetbe akartam őt adni, ahol senkit se ismer. Vagy inkább adjam oda, ahova a nem gonosz barátnője is járni fog, hátha könnyebben viseli majd? Nagyon aggódom. Köszönöm szépen válaszát.

Ladó Enikő: Kedves Márti! Azt javaslom, hogy érdemes lenne személyesen felkeresni a lányával egy pszichológust. Úgy gondolom, szükséges lenne az együttes segítségnyújtás a lányának, illetve kideríteni, milyen tényezők állnak a viselkedésének a hátterében.

Ladó Enikőtől ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: