2015-09-20 08:50:51• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Moni: Tisztelt Doktor úr, édesapámnak mélyvénás trombózisa volt az egyik vádlijában. Most engedték haza a kórházból, valószínüleg beépült a rög a vénába, vérhigítót kap. Viszont mindkét lába, főleg a térd környéke nagyon fáj a trombózis óta. Ez miért van? A mágneses térdpánt esetleg segíthet a fájdalom csillapításban? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel, Mónika

dr. Láng László: Gondolom porckopás állhat a térdpanaszok hátterében, ami a féloldali terhelés (esetleg óvta a beteg a trombózisos lábát) miatt ad fájdalmas tüneteket. A mágneses térdpántot nyugodtan hordhatja. A háziorvos javasolhat fájdalomcsillapító készítményeket is.

Kérdezd dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Urban1980: Üdvözletem! Évek óta készítünk itthon bort, száraz, félédes. Most ebben az évben vettem irsai olivért, de szeretnék belőle félédes bort keszíteni, a must kiforrt ahogy kell, de kb. 80 liter az egész így hát 2 darab 50 literes ballonban van. Itt jön a kérdésem: az egyik sötét barnás, a másik meg jóval világosabb lett, már lekéneztem, aztán 3 hét múlva derítem, de szerintem nem fogom összekeverni őket. Miért lehet, hogy nem egyforma a színe? Köszönöm.

Serli Csilla: Sötétebb színe akkor lehet, ha az egyik jól fel volt töltve a másik pedig kevésbé, ezért oxidálódott, vagy a présbor is sötétebb mint a színbor.

Kérdezd Serli Csillát ide kattintva!


"Natasa": Tisztelt Doktornő! Hosszú ideje tartó kapcsolatom van egy nővel, nagyon szeretem és úgy érzem, vele boldogan élhetnék. Viszont van egy 4 éves gyermekem, és együtt élek az édesanyjával a gyerek miatt. Közöttünk rég nincs olyan viszony, mint egy normális párnál. Mindketten tudjuk, hogy ez nekünk már nem megy. Már semmi esély arra, hogy újra boldogok lehetnénk, egyikünk sem akarja. A gyermekem nagyon apás, velem alszik, éppen ezért félek megtenni a lépést. Képtelen lennék elhagyni amíg úgy érzem, nem képes megérteni, hogy a szülei nem voltak együtt boldogok és apa azért költözött el. Nem szeretném, hogy a gyerekem szenvedjen. Nekem sem jó így élni, boldogtalan vagyok otthon, egyedül a gyerek miatt vagyok még ott. A gyermekem édesanyjának sem jó, tudja, hogy van valakim, hogy nem szeretem őt és nem szeretnék vele élni. Ezenkívül a barátnőmnek is nagyon nehéz mert csak vár rám türelmesen, miközben így sokat szenved. Nem tudom mit mondhatnék neki, mikor tudom ezt a lépést megtenni. Ön szerint hány évesnek kell lennie ahhoz egy gyereknek, hogy már megérthesse, miért történik ez, miért válnak külön a szülei? És hogyan kellene ezt megértetni vele? Vagy ha most lépném ezt meg, egy 4 éves gyerek hogyan reagálna erre? Mit értene/érezne ebből?

Borsi Zsuzsa: Nagyon sokan vannak hasonló kételyek között, de sajnos erre nincs egyértelmű válasz, hiszen minden gyerek másképp reagál az elválásra, elköltözésre. Az mindenképp biztos, hogy nincs az a kor, legyen az akár 20, 30 éves kor, amikor egy gyereket érzelmileg ne érintene meg a válás. Azt gondolom viszont, hogy a gyereket az is negatívan érinti, ha a szülei csak úgymond "miatta" vannak együtt. A gyerek érzi, hogy valami nincs rendben és ezért elkezd szorongani és görcsösen ragaszkodni.
Szerintem az segítene, ha a gyerek szintjén megbeszélnék vele azt, hogy Ön nem miatta megy el és bármikor találkozhatnak, ettől még ugyanúgy szereti és ragaszkodik hozzá. Nagyon fontos a fokozatosság, ne zúditsák rá egyből ezt a dolgot és jó lenne, ha a gyerek érdekében közösen az anyukával tudnák ezt megoldani. Hiszen ha a gyerek látja, hogy Önök ezt nyugodtan és higgadtan tudják kezelni, akkor ő sem ijed meg annyira.

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva!


Manoci11: Kedves Orsolya! A lányomék elváltak és a lányom újból férjhez ment, az unokám még csak 15 éves lesz októberben, de szeretné felvenni a nevelőapja vezetéknevét, mivel az édesapjával nincs jó kapcsolata. Kérdésem az lenne, ha az "édesapja" beleegyezését adná a névváltoztatásba akkor az édesapának kötelessége lenne-e ugyanúgy fizetni a gyermektartásdíjat, mint előtte? Válaszát előre is köszönöm.

Gittinger Orsolya: Igen. Tartásdíjat fizetni egy esetleges névváltoztatás után is kell, mert a névváltoztatás egy adminisztratív folyamat, ami nem befolyásolja a gyermek szüleivel való jogi viszonyát, tehát a gyermek-szülő viszony megmarad, annak minden jogi következményével együtt. Megjegyzem, nem egyszerű maga a folyamat, és amennyiben a vér szerinti szülő nem járul hozzá, esélytelen a dolog. Ez esetben várják meg a gyermek nagykorúságát.

Kérdezd Gittinger Orsolyát ide kattintva!


Bea: Tisztelt Doktor Úr! 2015.03.27.-én született a kislányom. Spontán szülés volt, anyatejes táplálást kap. Minden kötelező vizsgálatra elmegyünk. Nagyon szépen fejlődik, 7300 g 64 cm. A kötelező vizsgálaton nem végezték el a csípőficam szűrést. A napokban azt vettem észre, hogy a jobb lábán nagyobb a redő, mint a balon. Ez a jel arra utal? Kinőheti vagy maradandó? Segít a terpeszbetétes pelenka? A nagyobbik kislányom 6 éves elmúlt, neki kötöttebb volt a csípője így hordtuk a terpeszbetétes pelenkát, nagyon sokat segített. Köszönöm válaszát. Bea

Dr. Szatmári Lajos:
Kedves Bea, a legbiztonságosabb egy csípőröntgen elkészítése.

Kérdezd Dr. Szatmári Lajost ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: