2015-08-15 15:35:44• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Dia: Jó Napot Doktor Úr! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a lábammal szerintem valami nincs rendben... de nem tudok rájönni, hogy mi lehet ez.. Ahol " szabadon " van a lábam, ott halványan belilul és fehér pöttyök, foltok jelennek meg rajta... Ha hosszú nadrágban vagyok, nincs semmi baj, de ha rövidben és levegő éri, még ebben a melegben is, akkor kb. 5 perc után ilyen! Mi lehet ez? Talán rossz vérkeringés? Milyen orvoshoz menjek ilyen problémával, vagy mit csináljak vele? Válaszát előre is köszönöm..

Dr Láng László: A leírtakból nehéz megmondani, hogy mi lehet a probléma. Forduljon orvoshoz (háziorvos esetleg belgyógyász).

Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Babuci: Tisztelt Zsuzsa! Segítségét szeretném kérni. Van egy 10 hónapos kislányom. Feleségem most kezdte el, hogy sok neki a gyermek, azt mondja, nem tudja mit kellene éreznie, mint anya és feleség. Azt hozzá teszem, nem tini, mert 37éves. Azt mondja, nem tud megfelelni a „hirtelen" feleség és anya szerepnek. Sokszor elkezd remegni, ideges lesz. A viselkedése olyan, mintha depressziós lenne. A gyermeket ellátja, de féltem a kicsit. A kislányom alszik, de mikor kimennék a szobából, felsír. Egyfolytában apa-apa mondja. Mivel nem vagyok napközben otthon, nem tudom, hogy bánhat vele, de tudom, a játékok is idegesítik, ha szolnak. Mit javasolna, mert a feleségem segítséget nem akar.

Borsi Zsuzsa: A leghatékonyabb megoldás a pszichoterápia lenne. Persze, ha ez semmiképp nem lehetséges, akkor azt javaslom, forduljon felé segítőkészen és tervezzék meg ketten, milyen változásokat tudnak beiktatni az életükbe ahhoz, hogy felesége jobban érezze magát. Gondolok itt ilyenekre, például a feleségének legyen egy, két órája egy héten, amikor egyedül csinál programot, kimozdul. Vagy hármasban mennek el valahová vagy hasonlóak. Ezt közösen meg tudják határozni. Ugyanakkor fontos, hogy feleségét biztassa, erősítse az anyai szerepét és mellette álljon. Ha ez sem segít, akkor mindenképp forduljanak szakemberhez.

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva!


Sári: Kedves Csilla! Kész az első meggyborom. Ízlelésre nagyon édes, likőrös, de az illata kimondottan borra utal. Mivel kóstolással nem éreztem alkoholosnak, laborban megnézettem. 9,7 % az alkohol, és 25 % a cukortartalma. 7 kg meggy, 5 liter víz, és 5 kg cukorból készült, borélesztő hozzáadásával (ha jól emlékszem 3,5 gramm volt). Alkoholosabb, és kevésbé édes bort szeretnék jövőre. Mit csináljak másként? Ez a gyenge alkoholtartalmú bor kibír néhány hónapot palackban, vagy valamivel tartósítani kellene? Köszönöm a segítségét!

Serli Csilla: A bor alkoholtartalma attól függ, hogy mennyi volt kezdetben az alapanyag cukortartalma. Hideg helyen tárolva nem lesz probléma, természetesen a palackok teljesen tele kell legyenek töltve, mert különben oxidálódni fog, tehet bele egy pici ként is.

Kérdezd Serli Csillát ide kattintva.


Enikő: Tisztelt Doktor Úr! Most csináltak teljes has és medence CT-vizsgálatot nekem. A CT kimutatta, hogy az ábrázolódott csontokon destrukció, térfoglaló jellegű folyamat nem látszik. A lumosacralis átmenetben degeneratív eltérések megfigyelhetőek. Ritkán fáj a derekam, akkor gondolom ezért. Ez a mondat pontosan mit jelent? Ha fáj a derekam, lóbalzsammal szoktam bekenni. Van valami teendőm? Tisztelettel: Ráczné Koncz Enikő

Dr Borz Tibor: Ha nincs panasza, teendője sincs, a CT-leletet ugyanis nem kell kezelni. Amennyiben ritkán derékfájdalmai vannak, rendszeres gerinctornát, úszást javasolnék.

Kérdezd dr. Borz Tibort ide kattintva!


Csordás Szilvia :Tisztelt Román Úr! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy ma meg lett nyírva a Bishon keverék kutyánk, mert minden ápolás ellenére minden évben szükséges, mivel eléggé összecsomósodik neki. A másik kutyánk egy 14 hónapos Beagle keverék, addig el lett zárva, mert nem szereti az idegeneket. Miután a nyírás befejeződött, a Beagle-t kiengedtük, rögtön szaglászni kezdte a levágott bundát. Amikor meglátta a megnyírt Bishon-t, úgy viselkedett, mint aki nem ismeri meg. Felállt a hátán a szőr, minden áron meg akarta szagolni...és morgott. Akkor majdnem össze verekedtek, de sikerült közbe lépni. Jó pár órával később, már azt hittük megnyugodtak...de amikor szembe kerültek egymással, azonnal egymásnak estek. Csak úgy sikerült szétválasztani őket, hogy egy vödör vízzel leöntöttük őket. A Beagle teljesen úgy viselkedik, mintha nem ismerné fel a másik kutyát azért mert pici lett a bundája. Azóta is külön tartjuk őket. A bishon bent van a lakásban. Ha ki akarjuk engedni remeg, fél kimenni. A másik pedig kint nyüszít, mintha keresné a másik kutyát. Nem tudunk mit kezdeni ezzel a viselkedéssel. Kérem segítsen! Köszönettel Csordás Szilvia


Román József kutyakiképző lektor: Kedves kutyás! Sajnos a probléma tipikus, nem kell nagyon megijedni, csak természetesen és ugyanúgy kell folytatni, semmi változás nélkül, minél többet legyenek együtt és önökkel persze kontroll alatt és akar anélkül is. Ha egy örült trükkre vágyik, akkor meg lehet próbálni egy kisebb örültségét is: a másik kutya ürülékével bekenni egy kicsit a nyakat (hát nem olyan kellemes, valaki azt mondta, segít) illetve a másik kutya rongyaival jól bedörzsölni a bőrét. A megtörtént konfliktus pedig már meg volt ezelőtt is csak, ilyenkor válik nyilvánvalóvá és ezen is érdemes egy kicsit elgondolkozni.

Kérdezd Román Józsefet ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: