2015-05-24 13:47:13• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Teréz:Tisztelt Doktor Úr! 14 hónapos kislányom úgy 2 hete az ajtó alá szorította az ujját és most a napokban a köröm elkezdett lejönni a középső ujjáról. Sebes a köröm helyén és elkezdett bedagadni-bevörösödni az ujja. Nem tudom ilyen esetben tud -e bármit is tenni a háziorvos. Elég ha leragasztom vagy nincs teendőm? Eléggé aggódom biztosan fájhat nagyon. Ráadásul még csak mászik.

Dr. Szatmári Lajos: Kedves Teréz, a teendő az, hogy antibiotikumos kenőccsel kötözni, ameddig eltűnik a vörös színeződés és nem érzékeny a körömház.

Dr. Szatmári Lajostól ide kattintva kérdezhetsz!


Alesandra: Kedves doktornő. Problémám a következő, kisfiam néhány hónapja született. Volt depresszióm rendesen, amit nem kezeltek, de elmúlt. Elutasítottam a fiam, haragudtam rá és még sorolhatnám... Most pár hete újra előjött egy furcsa szorongás, félelem és rossz gondolatok, hogy bántom a fiam. Félreértés ne essék, nem idegesít fel, még csak agresszív sem vagyok felé, csak átvillan az agyamon, hogy fejbe vágom. Azt is tudom, hogy sosem tenném meg, mert imádom, de mégis jönnek a gondolatok. Mitől lehet ez? Védőnőm szerint a szorongások a sok egyedüllét miatt van. Félek, hogy megbolondulok..mit tegyek? jah és legtöbbször a lakásban jönnek rám az érzések.

Borsi Zsuzsa: Szerintem az a régi depresszió nem múlt el teljesen. Lehet, hogy a tünetek enyhültek idővel, de úgy tűnik, most más formában visszajöttek. Persze, hogy a szorongás, az egyedüllét, a bizonytalanság okozza. Azt javaslom, mihamarabb forduljon pszichológushoz! Higgye el, nagyon sokat fog segíteni!

Dr. Borsi Zsuzsától ide kattintva kérdezhetsz!


Ica: Tisztelt doktor úr. Emerin voltam szeretném, ha, értelmezné nekem. t2 fokozott jelintentizasú gócok láthatók,v.s.chr.ischamia jeleként. Vélemény, enyhe cereblális hypoperfusio jelei. Azt mondja az orvos, nem vészes, de még mindig fáj a fejem, köszönettel.

Dr. Láng László: A leírás mikrokeringési vérellátási zavar miatti pici elhalásos gócokat jelez. Ezek önmagukban nem veszélyesek,  de kérdéses, milyen rizikófaktorok állhatnak a háttérben (magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, kóros vércukor- vagy vérzsírszint emelkedés stb.). Fontos, hogy a rizikótényezőket kizárhassuk. Mindazonáltal kérdéses, hogy a fejfájás hátterében ezen elváltozások állnának. Vagyis szerintem más oka lehet a fejfájásnak. Neurológus segíthet önnek az ok tisztázásában.

Dr. Láng Lászlótól ide kattintva kérdezhetsz!


Péter: Egy kérdésem lenne: sok alkatrészt vettem a gépembe, de valami oknál fogva nem indul el.! Nem tudom, én szerintem a M/B SW-t rakom rossz helyre.!! Tudna segíteni valahogyan ?

Attila: Kedves Péter! Ennyi információból sajnos nem tudok segíteni, de ha elküldi az alkatrészek pontos típusát (az alkatrészek dobozán megtalálja), és leírja azt, hogy mi történik akkor, amikor be akarja kapcsolni, illetve milyen ledek milyen színnel világítanak az alkatrészeken (alaplap, videokártya), akkor megpróbálunk segíteni. Viszont ha még nem rakott össze számítógépet, akkor mindenképp javaslom, kérjen meg valakit az ősszeszéréleshez, aki jártasabb ebben az ügyben.

Polgár Csongortól és Dobos Attilától ide kattintva kérdezhetsz!


Kisturi Melinda: Tisztelt Doktor Úr! Fiam 14 és fél éves igazolt kosaras a helyi sport klubban, nyolcadik után sportosztályba felvételizett. Az utóbbi fél-háromnegyed évbe sokat nőtt , elmentünk ortopédiára, az orvos a következőt írta: balra convex nagyívű thoracolombalis scoliosis, fiziológiás görbületek megtartottak. Ls. gerinc mozog Ap. ujjbeggyel a talajt érinti.Lumbalisan bal oldalon torsio, scoliosis k.m.n. pectus carinatum,. alk.therápia: thermoplast betét-ez mire való? Valamint a fentiek ellenjavalltja -e sportnak, egyébként nagyon tehetséges játékos, lehet-e gerinctornával, úszással , javítani a helyzeten? Ortopéd szűrés van-e a sportosztályokban, mármint itt Magyarország tud-e ilyenről.? Köszönöm válaszát.

Dr. Borz Tibor: A scoliosis (gerincferdülés) önmagában nem ellenjavallja a sportolást, azonban elképzelhető, hogy fűzőviselésre is szükség volna, mivel a gyógytorna önmagában nem képes korrigálni a görbületet.

Dr. Borz Tibortól ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: