2015-05-17 12:19:21• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Mirmur: Tisztelt Jogásznő! Szeretnék érdeklődni, hogy erdélyi kárpótlásból adódó vagyon után kell-e adózni, és mennyit? Minek számít öröklésnek? Milyen adó ez?

Wegendt Gittinger Orsolya: A kérdése kicsit rövid, remélem jól értem amit kéredezni akart. Amennyiben Ön egy ingatlant kapott vissza, valamelyik kárpólási törvény alapján, akkor annak a tulajdonosa lett, és mint tulajdonos kell adót fizetnie a helyi polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó adóhivatalban. Ez ingatlanadó, és nagyon kevés kivétellel, mindenki kell fizesse, a mértéke pedig függ az ingatlan értékétől (valoare de impozitare).

Épületek esetében az ingatlan értékének a 0,1%-a. Területek esetében a helység rangjától (rangul localitatii), a terület elhelyezkedésétől, és természetesen a méretétől függ az adó mértéke. Amennyiben egy ingatlan tulajdonosa lett, 30 napon belül jelentkeznie kell a helyi adóhivatalban, bejelenteni a tuajdonjogát és kérni hogy vegyék nyilvántartásba mint adófizetőt.

Kérdezd Wegendt Gittinger Orsolyát ide kattintva!


Anita: Kedves Doktor úr! nagyon fáj a hasam és hasmenésem van már több mint két napja! Nem hat semmiféle méz lekvár vagy tea, mi az öntanácsa?

dr. Láng László: Étrendi megszorítést ajánlok (ne egyen füstölt, sült ételeket, gyümölcsöt, tejterméket, tojást, gyümölcsleveket és szénsavas  italt se fogyasszon). Ajánlott a zöldségleves, főtt rizs, pirítóskenyér, sima keksz, tea illetve szénsavmentes ásványvíz. Probiotikumok is ajánlottak. Amennyiben mindez nem segít, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Kérdezd dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Joli: Tisztelt Doktor Úr! Tegnap reggel amikor felkeltem az ágyból a nyakam roppant egyet és nagyon szédültem. Mára a szédülés kicsit enyhült. A röntgen a következőt mutatta ki. A nyaki lordosis kiegyenesedett, C.III-től a caudal felé a ventralis peremeken vaskos csőrök és kapcsok vannak. Sajnos a szakorvosi vizsgálatra csak jövő hétere férek be. Mit tehetnék, hogy a szégülésem elmúljon? Válaszát előre is köszönöm.

dr. Borz Tibor: Pihenést és kíméletet ajánlok. Gyógyszeres kezelést csakis személyes vizsgálat alapján lehetne javasolni (mivel általában nem röntgen leletet, hanem beteget kezelünk).

Kérdezd dr. Borz Tibort ide kattintva!


Kriszti: Tisztelt Doktor Úr! Gyermekemet február végén perforált vakbéllel kezelték. Mivel hasüregi folyadék nem volt (periappendicularis infiltratum keletkezett) ezért 10 napos antibiotikumos kúrát kapott a kórházban vénásan. Javuló hasi ultrahang képpel (belek kissé ödémásak) és jó labor értékekkel haza engedték. Azt mondták hogy min. 3 hónap múlva műteni kell. Gyermekem (10 éves) jelenleg is jól van. Kérdésem, hogy mindenképpen műteni kell? És ha igen miért, csupán csak a kiújulás veszélye miatt? A műtétre most kéne jelentkeznünk a napokban.

dr. Szatmári Lajos: Kriszti, igen, a kiújulás veszélye fent áll, az viszont nem lenne jó megvárni, mert akkor a műtet is másképp folyik le, mind most, úgymond "hidegen".

Kérdezd dr. Szatmári Lajost ide kattintva!


Gajdos Katalin: Tisztelt Román Úr! Már három hete járok a Budaörsi menhelyre egy 7 éves kan kutyushoz. Minden alkalommal kiviszem sétálni, kinyitom neki az autó ajtót, dobok be neki virsli falatokat, vittem Neki otthonról rongyot, azt megszaglássza. Nagy testű kutya, okos, érti az ül szót, sokszor a jutalom falatér már magától leül. A pórázon néha húz, de már sokszor veszem észre, hogy menet közben hátra néz rám. Többi kutyát nem ugatja, néha a vissza szóra lefekszik és csak hosszas idő után hajlandó felkelni és elindulni. Már meg ismer, ha megyek a kennel felé örömében ugrál, csóvál. Fél éve van a menhelyen, meghalt a gazdája többet nem tudok róla. Kérdésem: szeretném haza vinni és sokat foglalkozni vele, kertes házban lakunk. Lehet ilyen kutyát még tanítani? Ül, fekszik, marad, indul, stb erre gondolok. Ön szerint mit kell tennem ahhoz, hogy kutya gazdi szoros kapcsolat kialakuljon? Válaszát köszönöm!

Román József:
Kedves kutyás! Meg kell menteni, én 9 éves korában rehabilitáltam egy harapós airdale terriert és örök társam lett! Ne habozzon, vágjon bele!

Kérdezd Román Józsefet ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: