2015-05-03 10:45:45• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Tito: Jó napot. Egy elég bonyolult témában szeretnék tanácsot kapni. Van egy családom: feleség és 2 gyerek. A picik 2-4 évesek, rajtakaptam, hogy megcsalt a feleségem az egyik kollegájával, mi a jó megoldás? Nem tudom hogy tudok-e élni vele együtt a gyerekek kedvéért, a gyerekek rendezését nehéz lenne megoldani külön... A felésegem nem tud úgy rám nézni mint egy férfira csak mint apa... és én így nem hiszem hogy tudok élni egy fedél alatt vele... Állandóan az van a gondolatomba, hogy miket csinált és mondott... Félek belerokkanok. Ön szerint mi a megoldás, a mihamarabbi elválás, vagy csak a gyerekek a fontosak és egy fedél alatt maradunk, és akkor lesz egy nagyon rossz életem...? Én még picit szeretem a feleségem, vagyis azt gondolom, de az ő szemébe már nem látok semmit, és össze vissza hazudozik minden nap... De azt mondja velem akar maradni, hogy a gyerekek ne sínledjék meg... Ön szerint legyek erős és váljak el, amivel bizonytalanná válna a napi szintű normális egzisztencia, vagy mindent beáldozva maradjak a családdal de akkor valószínű beleroppannék idegileg... Köszönöm, és várom válaszát...

Borsi Zsuzsa: Nagyon jó a kérdése és azt gondolom elég sokan vannak hasonló helyzetben mint Ön. Ha erre én tudnék egyértelmű választ adni, akkor nagyon sok embernek oldanám meg a problémáját. Csak azzal tudok Önnek segíteni, hogy leírok néhány gondolatot ezzel kapcsolatba.
Egy kapcsolatot akkor lehet helyre hozni ha ezt mindkét fél akarja. Nem a gyerkek miatt, hanem a kapcsolat és a két fél miatt. Együtt maradni a gyerekekért nem hiszem, hogy érdemes és nem is nagyon lehet. A gyerek nem hülye, érzi ha két ember csak miatta van együtt és látja, hallja a vitákat. Egyik gyerek sem akar áldozat lenni és végig nézni a szülei kínlódását. Az számára is egy kín. Tudom, hogy ezzel még nem könnyítettem meg a döntését, hiszen egy ilyen döntésnek következményei vannak bárhogyan is döntsön. Azt javaslom mérlegelje a következményeket. De ne feledje, a gyerek akkor van jól, ha a szülei is jól vannak.

Kérdezd Borsi Zsuzsát ide kattintva!


Sándor: Tisztelt Jogásznő! Marosvásárhelyen éltem feleségemmel, én pár éve Magyarországon tartózkodom, feleségem továbbra is Marosvásárhelyen. El szeretnénk válni. valószínű a vagyont érintően nem fogunk tudni megegyezni. 22 évet évig voltuk házasok, a lakás amiben éltünk, a feleségemé volt házasságunk előtt, de nagyon sok munkám van benne. Én rendelkeztem egy garzonlakással, melyet eladtam, és közös életünkbe fektettem. Van egy személygépkocsink is, amit házasságunk idején együtt vásároltunk. Feleségem úgy gondolja nekem nem jár semmi, mert az én hibámból kerül sor a válásra. Sajnos nem ismerem a jelenleg hatályos romániai jogszabályokat. Mik a lehetőségeim? Érdemes pereskednem? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel:Sándor

Wegendt Gittinger Orsolya: Igen, érdemes pereskednie, amennyiben a leírtakat bizonyítani tudja. Tehát azt, hogy az Ön kizárólagos tulajdonában levő ingatlant eladták, annak az árát befektették a felesége tulajdonát képező lakásba, hogy közös pénzből is végeztek befektetéseket az ingatlanon, hogy az auto házasság ideje alatt lett vásárolva. A felesége tulajdonát képező ingatlan tulajdonjogát ugyan nem kaphatja meg, de az Ön pénzéből végzett befektetések értékét kérheti, valamint a közös befektetések felét is, ugyanúgy mint a közös auto értékének a felét.

A vagyonmegosztás szempontjából gyakorlatilag nincs jelentősége hogy kinek a hibájából mondják ki a válást, legfeljebb amennyiben mindkét fél kéri a lakás természetbeni odaítélését, akkor inkább a vétlen félnek van erre esélye. A leírtakból viszont arra következtetek, hogy Ön szeretné megkapni a házasság ideje alatt végzett befektetéseknek az Önre eső részét,erre minden esélye megvan. Javasolnán mégis, hogy próbáljanak valamilyen egyezségre jutni, akár pereskedés közben is.

Kérdezd Wegendt Gittinger Orsolyát ide kattintva!


Gabriella: Két évtizedes magnólia bokrom mára hatalmas méretű. Csak az öreg ágakat távolítom el. Az utóbbi években hamar eldobja leveleit, sárgul Most pedig második éve, hogy alig virágzik. Az idén csak a kb. 3 m. magasságú ágakon! Régebben autósok leálltak megnézni! Ültetéskor tőzeget tettem tövéhez. Azóta, néha felületére szórok,bekapálva. Mi lehet a baj?

Portik Renáta: Üdvözlöm! Napsütés hiánya, hidegebb éghajlat, öregedő növényrészek, szakadozott vízellátás (vagy nem elegendő), tápanyaghiány, talaj-„kifáradás", .... számos fiziológiai tényező is befolyásolhatja. 20 év alatt a tőzeg valószínű felszívódott. Kora tavasszal (jövőre) vágja vissza az ágakat.

Kérdezd Portik Renátát ide kattintva!


Tomi: Üdvözlöm! Tavaly vásároltam egy Asus X552LDV-SX1080D típusú laptopot. Szeretném ssdvel bővíteni, de a jelenlegi hardot meg akarom tartani. A DVD-rom helyére be lehet ezt epíteni? Köszönöm segítségüket

Dobos Attila: Kedves Tomi! Igen, lehetséges vásárolni a laptophoz való HDD keretet, amivel az optikai meghajtó helyére építhető, de ovatosan, mert különböző méretű (vastagságú) DVD meghajtók léteznek, ezért pontosan le kell mérni, vagy meg kell nézni a DVD meghajtó adatlapját, hogy a megfelelő méretűt vásárolja meg.

Kérdezd Dobos Attilát ide kattintva!


Ardeleán Istvánné: Üdvözlöm kedves doktor úr! Köszönöm az eddigi kérdésekre a válaszokat. Nyelőcső daganatos betegségben szenved a férjem, az étrendről pár szót, ha írna, mi javasolt neki, és mit nem. A tejet nagyon szereti, kalácsot, vagy kekszet beleáztatva, átturmixolva. Több cikkben is olvastam, hogy számára a tej "méreg", viszont olyat, hogy lehet fogyasztani tejet és tejtermékeket. Ha igen, nyersen szereti, nem felforralva. Mi az igazság Ön szerint? Köszönöm előre is a választ.

Dr. Láng László: Szerintem adhat tejet is a férjének, ha szereti. Tudjuk azt is, hogy vannak daganatos betegek számára javasolt speciális étrendek (pl. vegeterianus étrend) - ezek nem javasolják az állati eredetű ételek fogyasztását.

Kérdezd Dr. Láng Lászlót ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: