2015-04-04 17:52:08• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Maria: Kedves Réka! Van egy 2 hónapos kisfiam, első gyerek, anyatejjel táplálkozik de minden egyes szopizás után kihányja az egész tejet. Mi lehet ennek az oka? Megkösszönném válaszát.

Gödri Réka: Kedves Mária! Az újszülötteknél, kisbabáknál nem ritka az, hogy a tej egy része visszajön, bár soknak tűnhet, de nem valószínű, hogy a kicsi az egészet kihányja. Milyen a súlygyarapodása? Növöget, hízik? Hány nedves pelenkája van egy nap? Ezeket kell megfigyelni, és ha rendben van, nincs ok aggodalomra, idővel megoldódik a böfizés problémája is.

Kérdezd Gödri Rékát ide kattintva!


Kalláné Udvari Edit: Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét megkérdezni: kb. 2 hónapja olyan érzésem van, mint ha gombóc lenne a torkomban. Eleinte csak enyhe volt, most már kicsit zavar. Néha szorítással párosul, és gyakran köhögnöm kell az összegyűlt váladéktól. Ma nagyon rossz volt a gyomrom, hányni csak ritkán "tudok" ezért, "ledugtam" az ujjam, kissé megrémültem, mert véres váladék is jött ki. Nem sok, de ahhoz elég, hogy megijedjek! Orvosnál még nem voltam. Így az elmondottak alapján szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsol? Még annyit, hogy reggel még nem, de utána olyan érzésem van, mint ha valami marná is a torkomat! Várom válaszát!

dr. Láng László: Van pár lehetőség, a tünetek alapján. A véres hányás előfordul, a hányás során a nyelőcső berepedése nem ritka folyamat. Gyanús, hogy nincs-e reflux betegsége (a gyomorsav visszafolyik a gyomorból a nyelőcsőbe illetve a garatba)? Keresse fel háziorvosát.

Kérdezd dr. Láng Lászlót ide kattintva!


Szilvia: Kedves Renáta! Udvarunkat 2 éve felszántattuk, mivel nagyon elvolt hanyagolva és azóta folyamatosan totálissal irtjuk a gazt, de állandóan visszatér, így a füvesítés minden évben csúszik. Idén ősszel mindenképp szeretnénk befüvesíteni a 700 m2-es udvarunkat, de nem tudjuk hogyan lássunk neki, mi a teendő a tavasz, illetve a nyár folyamán? Sok vakond is van, ennek megszüntetésére elegendő a talajfertőtlenítő használata, és azt mikor érdemes kiszórni? Esetleg műtrágyázni is érdemes? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Szilvia

Portik Renáta: Üdvözlöm! Összetett a probléma. A talajt meg kell tisztítani a gyomoktól, ismételjék a gyomirtást, többször elvégezve (2, 3-szor). Vakondháló letevése hosszabb időre védelmet biztosit, ehhez a talaj felső rétegéből szükséges levenni, majd letenni a hálót és visszatölteni a földet, ezt követi az egyengetés, a füvesítés. Műtrágyát (pl.Starter) ez után tehetik. Az egész korántsem ennyire egyszerű, mint írtam.

Kérdezd Portik Renátát ide kattintva!


Péter: Kedves Csilla! Vörösboromat egy hét héjon erjesztés után üvegballonban koszovóval lezárva kb. 1 hónapig erjesztettem. Egy hónap után lefejtettem és lekéneztem. Most leszürtem és sajnos azt tapasztaltam, hogy még nagyon édes és alkohol is kevés benne. Ha jön a meleg még beindulhat a forrás újra vagy ez már igy marad? Elesztőt lehet-e még hozzarakni? Egyébként ezek szerint hagyhattam volna még a seprőn egészen idáig? Amikor lefejtettem már nem kotyogott. Mit kellett volna tennem? Átfejteni feltölteni és hagyni kénezes nélkül? Köszönettel, Péter.

Serli Csilla: A vörös bort sokáig lehet hagyni a seprőn, például én meg nem kéneztem le a sajátomat. Abban az esetben ha lekénezte, akkor azzal a fermentációt leallította. Valószínű, hogy amint melegedik, újra fog indulni, bar ha leszűrte, valószínűleg nehezebben. Nézzük meg, mi történik a melegedéssel. Azt kellett volna tennie amire rájött.
- héjon erjesztés
- keletkezett bort lehúzni, de nem lekénezni egy hordóba. Arra vigyázni, hogy mindig tele legyen a hordó
- kb. februárban-márciusban lekénezni, amikor már kialakult
- fontos, hogy a szőlő be legyen érve, mert ha kicsi az alkohol akkor virágosodhat
- a bort állandóan ellenőrizni kell, hogyan fejlődik, mert ha valami bibi van akkor még segíthet rajta. Tulajdonképpen az elején nem kellett volna olyan hamar lekénezni.

Kérdezd Serli Csillát ide kattintva!


Zsóka: Tisztelt Doktor úr! 87 éves ismerősömnek medencecsonttörése van. Hat évvel ezelőtt csipőprotézist kapott. Milyen esélye van a gyógyuláshoz és milyen szövődmény jöhet közbe? Előre köszönöm.

Dr. Borz Tibor: Mindez nagymértékben függ a törés jellegétől. A különösebb elmozdulás nélküli törés esetében jók a gyógyulási esélyek. Kérdés az, hogy a protézis vápa-komponensére ráterjedt-e a törésvonal, mivel ebben az esetben a prognózis rosszabb, illetve nagy valószínőség szerint a későbbiekben revíziós műtétet igényel.

Kérdezd Dr. Borz Tibort ide kattintva!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: