2015-03-29 10:31:28• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Maria: Kedves Réka. Van egy 2 hónapos kisfiam. Első gyerek, anyatejjel táplálkozik, de minden egyes szopizás után kihányja az egész tejet. Mi lehet ennek az oka? Meg köszönném válaszát.

Réka: Kedves Mária! Az újszülötteknél, kisbabáknál nem ritka az, hogy a tej egy része visszajön, bár soknak tűnhet, de nem valószínű, hogy a kicsi az egészet kihányja. Milyen a súlygyarapodása? Növöget, hízik? Hány nedves pelenkája van egy nap? Ezeket kell megfigyelni, és ha rendben van, nincs ok aggodalomra, idővel megoldódik a böfizés problémája is.

Rékától ide kattintva kérdezhetsz!


Tünde:Tisztelt Ügyvédnő. A férjem 21 év házasság után elköltözött és most sürgeti a válást. Házasságunk alatt két házunk épült, és van három autónk. Tény, hogy a javak jó részére a tőkét ő szerezte meg, én betegségem miatt 1o éve félnormás tanárként dolgozom. Természetesen több cégnek is társtulajdonosa, és földeket is vásárolt. Jelenleg ő az egyik házban, én a másikban lakom. Egyetlen, 21 éves fiúnk van,akire már átíratta az én nevemről a bankbetétek felhatalmazását. Ezt megértem. A problémám az, hogy azt tervezi, hogy a fiúnkra íratja az összes vagyonunkat, beleértve a házat is, ahol lakom. Ezek szerint nekem nincs jogom semmihez? A gyermekemet imádom, de teszem fel, ha megnősül és az ő nevén lesz a ház, bármikor a menyemmel az utcára tehetnek? Az autókat is elvitte a férjem, azokat sem áll jogomban igénybe venni? Előre is köszönöm válaszát!

Gittinger Orsolya: Kérheti a házasság alatt szerzett javak közös voltának a megállapítását és azok elosztását. Ha nem tud megállapodni a férjével, nyújtson be egy keresetet a lakhelyük szerint illetékes bíróságra. Persze az is egy módja lehet az egyezségnek, hogy a fiuk nevére írassák a vagyont, viszont a haszonélvezetet megtartsák egyik, másik esetleg mindkét ingatlanra. Tehát az ingatlanok tulajdonosa a fiuk lesz, viszont arra a házra amelyikben Ön lakik, haszonélvezeti jogot kap. Ez azt jelenti, hogy az Ön életében csak Ön, illetve az akinek ezt Ön megengedi, használhatja majd ezt az ingatlant. Mindenképpen javaslom, hogy a rendelkezésére álló iratokkal keressen fel egy ügyvédet és így konkrét válaszokat kaphat a kérdéseire.

Gittinger Orsolyától ide kattintva kérdezhetsz!


Teréz: Tisztelt Dr. Úr! Kérdésem az volna, hogy mitől ürül ki a szervezetből a Káldyum? 5-6 darabot szed a párom naponta és az alsó szinten van, azaz 3.7 és Miluridod hetente 3-at szed és most a Karbamid szintje megemelkedett 9.2 -re. Mi a teendő? Belgyógyászhoz járunk havonta ellenőrzésre, de nincs változás. Nagyon szépen köszönöm, ha válaszolna egy pár sorban! Tisztelettel Teréz!

Dr. Láng László : A kálium anyagcserében a mellékvese és a vese szerepe meghatározó. A karbamid emelkedés veseelégtelenségre utalhat. A belgyógyász tudja a laboreredményeket a klinikai kép szerint értékelni.

Dr. Láng Lászlótól ide kattintva kérdezhetsz!


Levi: Üdvözlöm önöket, de jó, hogy újból lehet kérdezni! Van egy kb, 2 éves laptopom és utóbbi időkben azt vettem észre, hogy csúnyábban szól. Mintha erőlködne. Néha elcsitul, majd újból kezdi! Ez normális? Vagy túl van terhelve a gép?....Pedig nincs túl sok programom rajta. Mi a véleményük?

Dobos Attila:Kedves Levi! Első körben érdemes lenne kitakarítani a gépet, több mint valószínű, hogy tele van porral. Ha már szét van szedve, mert ugye máshogy nem lehet rendesen kitakarítani, érdemes kicsit megzsírozni/olajozni a ventilátort. Ha ezek után is zajos, akkor sajnos cserélni kell. Mindenképp érdemes odafigyelni a gép hűtésére, ventilátorára, mert a laptopokban ez az eszköz létfontosságú. Ha leáll a ventilátor, nagy esély van rá, hogy idővel maga a gép is tönkremegy. A tisztítási művelet végrehajtásához mindenképp érdemes a gépet szervizbe vinni, mert a gép szétszedéséhez speciális eszközökre is szükség lehet.

Polgár Csongortól és Dobos Attilától ide kattintva kérdezhetsz!


Timea: Kedves Renáta? Szeretném megkérdezni, hogy a garázsban átteleltetett mediterrán növényeket kitehetem-e már? Köszönöm válaszát. Timea

Portik Renáta :Az időjárás csalóka, és még március van. Várnia kell még, kb. április közepe után leghamarabb. Az éjszakák, hajnalok hűvösek.

Portik Renátát ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: